Andere taken voor brandweervrijwilligers Eindhoven

09 maart 2023
Door regio: Brabant-Zuidoost

De brandweer in Eindhoven heeft een beroepsbrandweer en een vrijwillige brandweer. De beroepsbrandweer is dag en nacht aanwezig op 3 kazernes in Eindhoven: in het centrum, in Eindhoven-Noord (Woensel) en op het terrein van de TU/e. De vrijwilligers zijn niet standaard op de kazerne aanwezig. We alarmeren ze als we ze nodig hebben. Ze komen dan vanuit huis of het werk naar de kazerne.

Ze kwamen vooral om de beroepsbrandweer af te lossen, als zij lange tijd met een brand of ongeval bezig waren. Of ze bezetten de brandweerkazerne, die op zo’n moment leeg achterblijft. In een gebied met 3 beroepsposten is dat eigenlijk niet nodig. Daarom krijgen de vrijwilligers van Eindhoven andere taken. Zij gaan de beroepsbrandweer(posten) in Eindhoven niet meer herbezetten en/of aflossen.

Ondersteunen van de regio en uitbreiding takenpakket
De brandweervrijwilligers van Eindhoven hebben al jaren een belangrijke rol in diverse ondersteunende taken bij grootschalige en langdurige incidenten. Denk daarbij aan catering en verzorging, het leveren van brandstof voor ingezette eenheden en de levering van ademlucht. Ook hebben ze een rol bij de levering en bediening van een watertransportsysteem. Per 1 april gaat de post deel uit maken van de handcrew; het specialistisch team dat natuurbranden bestrijdt.

Met de uitbreiding van het ondersteunende takenpakket hopen we deze specifieke groep vrijwilligers vaker in te kunnen zetten en blijven we de brandweerzorg leveren die van ons verwacht mag worden.

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box