Brandweer IJsselland

Brandweer IJsselland levert 24 uur per dag de brandweerzorg voor Veiligheidsregio IJsselland. We bestrijden branden en bieden hulp bij verkeersongevallen, waterongevallen en ongevallen met gevaarlijke stoffen. Met historische binnensteden, drukke snelwegen, provinciale wegen, waterwegen, recreatieve plassen, campings en vakantieparken, kent IJsselland de meest bijzondere risico’s voor brand en ongevallen.

Bij een brand moeten we binnen een wettelijk vastgestelde tijd op het adres van de melding zijn. De opkomsttijden vormen een belangrijke grondslag voor de manier waarop de brandweer in IJsselland is georganiseerd.

De brandweer bestrijdt branden en incidenten. Daar staan we om bekend. Belangrijker vinden we het om dit voor te zijn. Daarom staan we ook klaar om voorlichting en advies te geven wat u als particulier of organisatie kunt doen om te voorkomen dat er brand ontstaat en wat u moet doen als het toch mis gaat. U kunt dus rekenen op brandweer IJsselland met als missie: 'Voorkomen waar het kan, bestrijden wanneer het moet'.

Brandweer IJsselland is onderdeel van Veiligheidsregio IJsselland

 

 

Kwaliteit en vakmanschap. Daar gaan we voor, 24 uur per dag. We denken vooruit en zorgen ervoor dat we dit ook in de toekomst kunnen leveren.

  • Michel Thijssen, manager brandweerzorg Michel Thijssen, manager brandweerzorg
Schermafbeelding 2019-07-16 om 13.26.17.png

Onze organisatie

Brandweer IJsselland bestaat uit 35 brandweerposten, verspreid over de elf gemeenten van onze regio. Iedere brandweerpost heeft in ieder geval één brandweervoertuig dat 24/7 klaar staat voor brandbestrijding en hulpverlening. Aanvullend materieel, zoals boten, natuurbrandbestrijdingsvoertuigen, hoogwerkers en watertankwagens zijn verdeeld over de posten op basis van de risico’s in het gebied, organisatorische mogelijkheden en geografische ligging. Zo kunnen we voor ieder incident maatwerk leveren en efficiënt samenwerken als het nodig is.

Onze medewerkers

Brandweer IJsselland heeft medewerkers in beroepsdienst en vrijwilligers. In Zwolle en Deventer hebben we voornamelijk beroepsmedewerkers in 24-uursverband. Zij verrichten ook veel hulpverleningstaken. In de andere brandweerposten staan vrijwillige brandweermedewerkers paraat, met verschillen in het aantal hulpverleningstaken. Brandweer IJsselland heeft circa duizend brandweermannen- en vrouwen. Dit is inclusief operationeel leidinggevenden die beschikbaarheidsdiensten draaien en opgeroepen worden als hun inzet nodig is.

Onze toekomst

Aan de brandweer worden steeds hogere kwaliteitseisen gesteld. Dit heeft gevolgen voor de belasting van de medewerkers, maar ook voor de kosten. Daarnaast zijn er maatschappelijke ontwikkelingen die gevolgen hebben voor de organisatie van de brandweer in de toekomst. Het begrip vrijwilliger bij de brandweer in de huidige vorm is een belangrijk onderwerp van gesprek. We spreken steeds meer van een betaalde bijbaan met een parttime aanstelling. De ontwikkelingen binnen de brandweer vragen om een organisatie die daarop aansluit. Kwalitatief goede brandweerzorg voor onze burgers en flexibiliteit - in zowel vormen van uitrukken naar een melding als aanstellingsvormen van medewerkers – zijn daarbij belangrijke uitgangspunten.

Dekkingsplan

Voor de meeste gebouwen geldt dat de brandweer binnen acht minuten aanwezig moet zijn. In het dekkingsplan van Brandweer IJsselland is geregeld hoe snel de eerste tankautospuit aan kan komen. Het dekkingsplan 2014-2018 is verlengd tot en met 2022.

Bekijk het dekkingsplan van Brandweer IJsselland

Selecteer een post en bekijk de

mensen en materieel op onze kazernes

Selecteer een post en bekijk de

mensen en materieel op onze kazernes

{departmentName}

.icon--close

Aantal brandweerlieden

Brandweerlieden
{firemenTotalCount}

Brandweerlieden (beroeps)
{firemenCount}

Brandweerlieden (vrijwilliger)
{volunteerCount}

{address}

Voertuigen

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de meest gestelde vragen en antwoorden over de brandweer en brandveiligheid. 
Blanco_650-x-650.png

Delen