IJsselland

Werk als vrijwilliger bij Brandweer IJsselland

Werken bij de brandweer, zonder je huidige baan op te geven? Het kan! Honderden brandweermannen en -vrouwen in de regio combineren het zijn van brandweervrijwilliger met hun werk of studie.

Of je nu monteur, kapper, leerkracht, zorgmedewerker, akkerbouwer, engineer, vers specialist, klompenmaker, controller, inkoper, werkvoorbereider, pedicure, meubelstoffeerder, timmerman, barbier, melkveehouder, vestigingsmanager of verpleegkundige bent… werken bij de brandweer past er bijna altijd bij.

Werken bij de brandweer brengt actie, uitdaging en afwisseling in je leven. Je staat klaar voor je buren, je dorp of stad. Zij mogen altijd een beroep op je doen. Je laat al het werk vallen, want iedere seconde telt en jij bent degene die het verschil kan maken. Samen met je brandweercollega’s doe je ontzettend belangrijk werk, werk om trots op te zijn. Brandweer IJsselland bestaat uit 35 brandweerkazernes verspreid over de regio. In IJsselland zijn ongeveer 950 brandweermannen en –vrouwen actief. Een klein deel is beroeps, de overige 800 mensen zijn in dienst als vrijwilliger. In 90% van de gevallen rukken zij als eerste uit. Voor de brandweer is het daarom belangrijk om steeds over voldoende vrijwilligers te kunnen beschikken

Voorwaarden

Om te kunnen werken bij de brandweer zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Hieronder staan ze voor je op een rijtje.

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een goede gezondheid en conditie
  • Je hebt minimaal vmbo werk- en denkniveau
  • Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanleveren
  • Je woont en/of werkt in de buurt van de kazerne (max. 4 minuten afstand)

Opleiding

Nadat je de selectiedag en aanstellingskeuring hebt gehaald, dan start je met de opleiding Manschap. Deze opleiding krijg je van ons. Tijdens deze opleiding leer je in twee jaar alles wat je over het brandweervak moet weten. Een opleiding kost tijd: ga per week in elk geval uit van één avond les (bij voldoende aanmelding is een dagopleiding ook mogelijk), één oefenavond op de brandweerpost en een dagdeel thuisstudie. Bekijk de Werken bij de Brandweer pagina voor meer informatie over de inhoud van de opleiding.

Vergoeding

Als brandweervrijwilliger ontvang je een vergoeding voor je inzet. Naast de vaste maandelijkse vergoeding ontvang je ook een uurvergoeding voor uitrukken, cursussen, oefeningen en overige werkzaamheden. De uurvergoeding hangt af van het soort activiteit en van je functie.

Vacature

Op dit moment hebben we geen vacatures. De nieuwe wervingsronde is naar verwachting weer in het najaar van 2024. Je leest dan op deze pagina welke kazernes nieuwe manschappen zoeken.

Informatiegids

Wil je meer informatie over wat het inhoudt om te werken bij de brandweer? Of wil je juist meer weten over de opleiding, vergoeding of het selectietraject? Bekijk dan de informatiegids.

Download de informatiegids

Werkgeversbrochure

Jouw medewerker ‘delen’ met de brandweer? In deze brochure lees je er alles over.

Download werkgeversbrochure
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box