Maak van je roze wolk geen rookwolk

  • Groningen
  • 26 september 2018

Als er een kindje op komst is of je bent net bevallen komt er veel op je af. (Aanstaande) ouder(s) willen vaak het beste voor hun kindje om ze gezond en veilig op te laten groeien. Aan alle kanten wordt vaak meegedacht en checklistjes helpen daarbij om niets te vergeten. Echter, aan brandveiligheid wordt niet altijd (als eerste) gedacht. Samen met de Groninger gemeenten en de Groninger ziekenhuizen gaat Brandweer Groningen daar in de oktobermaand verandering in brengen. Als onderdeel van de landelijke Brandpreventieweken wordt er gezamenlijk gestart met de campagne ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’. Dat het nodig is blijkt uit de cijfers want bij iets meer dan 25% van alle woningbranden, in het eerste deel van 2018, betrof het gezinnen met kinderen.

Een brandveilig thuis
Alle kindjes die in de maand oktober 2018 in de provincie Groningen worden geboren staat een kleine verrassing te wachten. De ouders ontvangen namelijk een cadeau voor thuis dat bijdraagt aan de brandveiligheid. Gelukkig kan je zelf veel doen om de kans op brand te verkleinen en jouw gezin hiertegen te beschermen. Iedereen in huis slaapt toch een stuk rustiger wanneer binnendeuren gesloten zijn, rookmelders hangen en nagedacht is over een vluchtplan?

Bijdrage aan brandveiligheid
Ouders ontvangen bij het doen van (online) aangifte van hun pasgeboren kindje bij de gemeente of in het ziekenhuis een tas met cadeautjes, een brandveiligheidscheck om zelf de woning brandveiliger te kunnen maken en nuttige informatie. Ook maakt één gezin per gemeente kans om de brandweer en de gemeente op kraamvisite te krijgen. Naast het eerdere genoemde pakket is er een uniek kraamcadeau, wordt er een brandveiligheidscheck verricht en wordt een rookmelder geplaatst. Als ouder wil je niets liever zeggen; “Slaap lekker, droom maar zacht...bij ons ben je veilig vannacht”. Meer informatie over de campagne en brandveiligheid voor jonge gezinnen is te vinden op www.brandweer.nl/rozewolk

Brandpreventieweken
Jaarlijks worden in oktober de landelijke Brandpreventieweken georganiseerd door alle brandweerregio’s, Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting, het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) en het Verbond van Verzekeraars. Voor de derde jaar op rij staan deze weken in het teken van het thema ‘Hé doe de deur dicht’, met extra aandacht voor de risico’s van rookverspreiding. Dit jaar specifiek gericht op gezinnen met jonge kinderen omdat de ouders niet alleen de zorg voor een brandveilige woonomgeving voor zichzelf hebben maar ook voor hun kind(eren). Hoe dat kan lees je op www.verkleindekansopbrand.nl 

Zowel landelijk, regionaal als lokaal worden verschillende activiteiten ondernomen om deze belangrijke boodschap uit te dragen. Tipje van de sluier:

  • Ouders kunnen hun vragen aan de brandweer stellen tijdens de Van 9 maanden tot dreumes beurs op 12 en 13 oktober in Hanzeplaza te Groningen.
  • Op maandag 1 oktober was onze collega Siske Klaassens bij Babette op Noord (Radio Noord) om te vertellen over de campagne. Klik hier om het interview terug te luisteren.

Delen