Hond en kat komen om bij brand in schuur en woning Pieterburen

  • Pieterburen
  • 06 maart 2017

Maandagochtend heeft een grote brand een schuur aan de Broeksterweg in Pieterburen verwoest en een deel van een woning zwaar beschadigd. De bewoner was thuis toen de brand uitbrak en kon zichzelf in veiligheid brengen. Een hond en een kat hebben de brand helaas niet overleefd.

De melding van de brand kwam maandagochtend iets voor 11:00 uur binnen. Op basis van de melding van een uitslaande brand werd direct opgeschaald naar middelbrand voor de inzet van een tweede blusvoertuig. Daar kwam even later nog een derde tankautospuit bij, toen bij het aanrijden door de eerste bevelvoerder werd opgeschaald naar grote brand.

Bij aankomst van de eerste eenheden stond de schuur naast de woning volledig in brand en was het vuur al overgeslagen naar de bovenverdieping van het (vrijstaande) woonhuis. Een kat kon door de brandweermensen naar buiten worden gebracht, maar het beestje heeft het helaas niet gered. De eigenaar had de hulpverleners laten weten dat er nog een hond in de schuur aanwezig was, in een bench. Het was voor de brandweermensen vanwege de hevigheid van de brand en instortingsgevaar niet meer mogelijk om de schuur te betreden. De hond is omgekomen.

Brand Pieterburen

De schuur was niet meer te redden, maar de brandweermensen uit Wehe den Hoorn, Baflo, Zuidhorn, Zoutkamp en Winsum er alles aan om de schade aan het woonhuis zoveel mogelijk te beperken. Ze kregen daarbij assistentie van de hoogwerker uit de stad Groningen.

Rond 13:00 uur kon de brand op de bovenverdieping van de woning zich niet verder meer uitbreiden en werd het sein ‘brand meester’ gegeven. Het nablussen heeft nog enkele uren in beslag genomen. De muren van de verwoeste schuur werden maandagmiddag vanwege instortingsgevaar met behulp van een kraan gesloopt. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie doet onderzoek.

Delen