IJsselland

Oppervlakteredteam Giethoorn

Steenwijkerland is een waterrijk gebied. In de zomer erg in trek voor pleziervaartochten. In de winter is dit gebied één van de populairste schaatsgebieden in Nederland. Het organisatiemodel voor waterongevallen bestrijding binnen IJsselland richt zich erop dat een oppervlakteredding binnen maximaal 30 minuten uitgevoerd wordt door de bemanning van een boot. Maar wat als er geen boot op die locatie kan komen? Bijvoorbeeld als er ijs ligt.

Dan kan een duikteam optreden als oppervlakte red team voor het uitvoeren van een grijpredding. In het verleden voerde post Giethoorn de duiktaak uit. Daarom zijn de materialen achtergebleven en is er altijd een onofficieel ‘ijsreddingsteam’ blijven bestaan.

Operationeel team

Eind juli 2022 werd het oppervlakteredteam van Giethoorn operationeel. Na een theorieavond hadden zij op 12 en 17 juni hun eerste oefendagen in het water. Bart Tuin, ploegleider Giethoorn vertelt: “Die oefeningen waren vooral gericht op het zwemmen. Ook gaf het ons de kans nog eens goed naar het materieel te kijken wat we écht nodig zouden hebben. Tot tien jaar geleden doken we vanaf deze post. Het oprichten van dit oppervlakteredteam was dus voor vrijwel de hele ploeg iets nieuws. Er was en is vooral heel veel enthousiasme om te starten. We bezochten daarom onder andere post Wolvega van Brandweer Fryslân. Het project is en was gericht op samenwerking. Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid heeft ons flink geholpen waardoor onze opzet nu vrijwel hetzelfde is als die van hun.”

Hoe werkt het oppervlakteredteam?

Een oppervlakteredteam (OVRT) bestaat uit een bevelvoerder, chauffeur, zwemmer(s) en assistent(en). Zij voeren oppervlaktereddingen uit van mens en dier. Dat zijn reddingen waarbij het slachtoffer zich dicht bij de kant bevindt, nog boven water maximaal 200 meter van de kant. Het oppervlakteredteam kan samenwerken met een duikteam. Het verschil tussen beide teams is dat het duikteam het slachtoffer verticaal uit het water haalt en het oppervlakteredteam dat  horizontaal doet.

Duikreddingen vinden plaats als een slachtoffer zich volledig onder water bevindt. Dat gebeurt in onze regio door de duikteams van Deventer en Zwolle. Bij de omliggende regio’s hebben ook Urk, Almelo, Emmen en Heerde gebieden waar zij als eerste ter plaatse komen als duikteam in onze regio.

Wat hebben ze nodig?

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box