Sfeerbeeld jaarwisseling voor de hulpdiensten in Zaanstreek-Waterland

  • 01 januari 2017

Politie, brandweer en ambulancedienst hebben zich goed voorbereid op de jaarwisseling. Er is een aantal opvallende incidenten geweest. De brandweer is voor 53 incidenten gealarmeerd. Vorig jaar waren dit er 39. Er zijn in Zaanstreek-Waterland 114 ambulanceritten geweest. Vorig jaar waren dit er 92. Hiermee was deze jaarwisseling iets drukker dan vorig jaar.

Sfeerbeeld hulpdiensten
Ook dit jaar lag het zwaartepunt bij de brandweer in Zaanstreek-Waterland op het bestrijden van container-, afval- en buitenbranden. Er waren in totaal drie woningbranden waarvan er één is opgeschaald naar middelbrand. Een woningbrand in Oosthuizen is opgeschaald naar groot. In Zaandam was sprake van een gaslek. De jaarwisseling begon voor de politie relatief rustig. Er werd aan het begin van de nacht vooral melding gedaan van vernielingen, brandjes en vuurwerkoverlast. Na drieën werd het op meerdere plaatsen in de eenheid Noord-Holland onrustiger.

Woningbrand (groot) Oosthuizen
Aan het Oosteinde in Oosthuizen was brand in een woning. De brand is ontstaan tussen de auto en de schutting. Hierdoor vatte de schutting en de carport vlam. Door de hitte breidde de brand zich vervolgens ook uit naar de woning. De bewoners waren buiten toen de brandweer arriveerde. Zij konden niet terug naar de woning en hebben de nacht elders doorgebracht. Stichting Salvage ondersteunt de bewoners met nazorg.

Gaslek Zaandam
In de Jan Walichszstraat in Zaandam heeft vuurwerk in een rioolput een gasleiding beschadigd. Liander heeft de gasleiding afgekoppeld. Buurtbewoners hielden rekening met de situatie en hebben in de omgeving van het incident geen vuurwerk afgestoken.

Woningbrand Zaandam
Aan de Veldbloemweg was brand in een woning. De brand was snel onder controle. De bewoners, een moeder met drie kinderen, hebben rook geïnhaleerd en zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Geweld tegen hulpverleners
Op de Wibautstraat In Zaandam werd door een groep jongemannen vuurwerk naar de politie gegooid. Hiervoor is tot nu toe een verdachte aangehouden. Er is geen sprake geweest van agressie tegen brandweer en ambulance hulpverleners.

Gemeente

Ritten ambulance

Incidenten brandweer

Beemster

0

1

Edam-Volendam

13

5

Landsmeer

3

1

Oostzaan

1

0

Purmerend

32

10

Waterland

11

1

Wormerland

1

3

Zaanstad

53

32

Totaal

114

53

Delen