Brandweer Beemster op kraamvisite bij kalf ‘Fire’

01 november 2023
Door regio: Zaanstreek-Waterland

Een bijzondere gebeurtenis. Op 17 oktober brak er grote brand uit in een koeienstal in Zuidoostbeemster. Niet alleen werden alle 300 koeien in de stal gered, er is zelfs een kalfje geboren! Het kalfje draagt de trotse naam Fire. Afgelopen maandagavond, 30 oktober, gingen de brandweerploegen van Brandweer Middenbeemster en Brandweer Zuidoostbeemster daarom op kraamvisite bij kalf Fire.

Beschuit met muisjes

Door bijna 20 man sterk werd er beschuit met muisjes uitgedeeld. De roze kleur van de muisjes was een gok. Het was namelijk niet helemaal zeker of het kalfje een mannetje of een vrouwtje was. Verheugd reageerde boerin Kooij: “Het is inderdaad een meisje! En daar we zijn heel blij mee, want nu kan ze bij ons blijven.”

Fire zelf moest even loskomen. Ze had net gegeten en keek niet erg om naar alle drukte in de stal. Maar nadat ze door de boer op haar pootjes was gezet, leek ze de aandacht toch wel erg gezellig te vinden. Vooral de brandweerschoenen waren geliefd om aan te knabbelen.

De boerin laat weten dat het verder goed gaat met Fire. “Ze is de afgelopen tijd flink gegroeid. Het is een heel sterk kalf” aldus de boerin.

Stalbrand voorkomen

Een stalbrand heeft grote impact. De brand kan zich razendsnel ontwikkelen. Uit brandonderzoek blijkt dat stalbranden vaak worden veroorzaakt door elektra (kortsluiting, knaagdieren, achterstallig onderhoud), brandgevaarlijke werkzaamheden zoals lassen en slijpen, zelfontbranding door broei en mestgasexplosie. Gelukkig zijn er een aantal zaken waarmee je al grote winst kan behalen op het voorkomen van stalbranden:

  • Houd de stal schoon en opgeruimd
  • Verricht geen (las- en slijp)werkzaamheden in de stal
  • Zet tractoren en werktuigen niet in de stal
  • Bouw brandveilig (brandcompartimentering)
  • Let op mogelijk onveilige ontstekingsbronnen zoals schakelaars en elektrische vliegenvallamp
  • Let op mestgassen (verstikking, giftig, brandbaar, explosief)

Meer informatie over (het voorkomen van) stalbranden vind je hier

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box