Regionale NRV samenwerkingsoefening “Vlot uit de brand”

09 november 2023
Door regio: Zaanstreek-Waterland

Onlangs heeft de reddingsgroep van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (Reddingsbrigade Zaanstad, Brandweer Oostzaan, Brandweer Zaandam-Houtveldweg en Brandweer Wormer) gezamenlijk geoefend. Oefening “Vlot uit de brand” is bedacht om onderling nader kennis te maken met de bemanning van de eenheden en het materieel.

Aanleiding

Sinds 2018 zijn veiligheidsregio’s verantwoordelijk voor de eenheden van de Nationale Reddingsvloot. Binnen onze regio leveren we een zogeheten samengestelde reddingsgroep: een reddingsgroep die bestaat uit zowel reddingsbrigade- als brandweereenheden. Bij ons gaat het dan om één reddingsbrigadevaartuig inclusief bemanning van Reddingsbrigade Zaanstad en 3 brandweervaartuigen inclusief bemanning van Brandweer Oostzaan, Brandweer Zaandam-Houtveldweg en Brandweer Wormer.

Deze reddingsgroep is bijvoorbeeld in de zomer van 2021 ingezet geweest bij de overstromingen in Limburg en België.

Oefening “Vlot uit de brand”

De oefening “Vlot uit de brand” is bedacht om onderling nader kennis te maken met de bemanning van de eenheden en het materieel.

Woensdag 27 september was het zover. Alle eenheden en bemanning van de reddingsgroep verzamelen zich voor een gezamenlijke oefening. Een grote dobelsteen bepaalt welke collega de functie van Leider Reddingsgroep zou krijgen. De Leider Reddingsgroep stuurt de reddingsgroep aan.

Het “uitrukbericht” komt binnen: vier verschillende families (familie Van Oostzane, familie Houtveld, familie van der Worm en familie de Zwijger) moeten geëvacueerd worden. De families probeerden te ontsnappen aan een ondergelopen poldergebied na hevige regenval.

Het is dan de bedoeling dat de eenheden de familieleden van de “andere familie” (andere eenheid) dan de eigen “familie” moesten redden. Ook het zoeken naar vermiste personen was onderdeel van de opdracht.

Na een kleine drie kwartier waren alle vermiste personen gevonden en geëvacueerd door de vaartuigen. De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje in de kantine van Post Wormer.

Video

Tijdens de oefening zijn er dronebeelden gemaakt door Verkaik Drone Fotografie. Kijk hieronder mee met de oefening.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box