Brandweer Zaanstreek-Waterland met ouderen in gesprek over brandveiligheid

  • Zaanstreek-Waterland
  • 09 november 2017

Een goed gesprek over rookmelders, het vluchtplan én het belang van gesloten deuren. Dat is in een notendop ‘Broodje Brandweer’. Onder het genot van een broodje spraken medewerkers van de brandweer met 65-plussers over brandveiligheid thuis. Hebben ouderen thuis maatregelen genomen? Weten ze wat ze moeten doen als er onverhoopt toch brand uitbreekt? Of hoe ze moeten vluchten?

Ook dit jaar vond ‘Broodje Brandweer’ plaats in het kader van de brandpreventieweken. Elk jaar in oktober staan de Brandwondenstichting en de brandweer in Nederland extra stil bij brandveiligheid. In Zaanstreek-Waterland vond ‘Broodje Brandweer’ voor de tweede keer plaats. In vijf brandweerposten gingen brandweermedewerkers met in totaal ruim 120 ouderen in gesprek. De aftrap vond plaats bij de brandweerpost op het Prins Bernhardplein. Vervolgens waren achtereenvolgens Purmerend, Middenbeemster, Oosthuizen en Monnickendam aan de beurt.

“We zien dat Broodje Brandweer een laagdrempelige manier is om met deze doelgroep in gesprek te komen over brandveiligheid”, aldus Marcel van Galen, afdelingshoofd Risicobeheersing bij Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. “En dat dit belangrijk is blijkt ook wel uit de gesprekken die we voeren. Aan een tafeltje met vijf personen gaven er vier aan geen rookmelder in huis te hebben. Daar schrik ik van. Er is dus nog een weg te gaan om ouderen bewust te maken van brandveiligheid.”

Delen