Thomas Keizer (38) is sjeffeur bij de blusploeg en sjeffeur fan beroep.  “Ik bin heel lang aktyf weest in de teneelferening fan St. -Anne. Teneelspeulen waar myn hobby. Ik hè de brandweer benaderd en hè froegen at se ok ’n slachtoffer norig hadden bij ’n oefening. Dat anbod sloegen se niet ôf.”

Deze Nederlandse versie van dit verhaal kun je hier lezen: Achter de schermen – Thomas Keizer.

portretfoto thomas keizer voor een bestelbus

Soa ferliep foor Thomas Keizer (38) ’n jaar of tien leden de eerste kinnismaking met de brandweer. Na de eerste keer worde Thomas drekt polst foor ’n plak in ‘e ploeg. Maar op dat momint pastte him dat niet.  ’n Paar jaar later worde Thomas weer inset as slachtoffer bij ’n oefening en ok doe kreeg hij de fraag at hij d’r belang bij had om de brandweerploeg te fersterken. Deuze keer docht ik: ik gryp die kâns!

’t Waar ’n mooie mooglikhyd om my feerder te ontwikkelen. Ik kreeg d’r ommers ’n oplaiding en kursussen bij. Eerst deen ik de oplaiding tot manskap – dat is de basisoplaiding – en later tot sjeffeur.  Inmiddels sit ik ok in de meetploeg, dus weet ik alles over gefaarlike stoffen en eksploazygefaar. De eerste jaren waren soa nou en dan wel swaar. Myn frou waar in ferwachting en wy hadden al ’n klaine. De kombinasy met de húshouwing waar soms passen en meten. Maar ik hè deurset en hè d’r gyn momint spyt fan had”.

Ândere baan

De oplaidingen en kursussen hewwe Thomas ok holpen bij ’t finen fan ’n ândere baan. In’t daagliks leven is Thomas sjeffeur bij ’n leveransier fan onder meer sanitêre benoadigdheden en higiêne-produkten.  Deuze baan hè ik te danken an de sjeffeursoplaiding die ’t ik foor de brandweer folgt hè. Deur de dâg rijt Thomas deur heel Nederland. Offens gaat hij 6.45 uur hine fort. “Maar at d’r flak derfoor ’n útruk is begin ik, met goedfinen fan myn werkgever, wat later. Myn piper hew ik dag en nacht anstaan”.

De ploeg fan St.-Anne oefent elke maandegaven. “De maandegaven is foor mij. Der komt niks tussen. ’t Is belangryk om regelmatig te oefenen en om de ploegleden geregeld te sien.
Wy dele de lach en de traan metnander, alles is bespreekber”.

Brandweervrijwilliger: Ook iets voor jou?

De brandweerploeg van Sint Annaparochie kan versterking gebruiken en zoekt daarom nieuwe ploegleden. Wil jij een bijdrage leveren aan het redden van mens en dier? Meld je dan aan als brandweervrijwilliger. Kijk voor meer informatie bij onze oproep of neem contact op met ploegleider Jouke de Haan, via jp.dehaan@brandweerfryslan.nl.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box