Thomas Keizer (38) is chauffeur bij blusploeg Sint Annaparochie en chauffeur van beroep: “Ik ben heel lang actief geweest in de toneelvereniging van St.-Annaparochie. Toneelspelen was mijn hobby.  Ik heb de brandweer benaderd en gevraagd of ze ook een slachtoffer nodig hadden bij een oefening. Dat aanbod sloegen ze niet af.”

Deze Bildtse versie van dit verhaal kun je hier lezen: Achter de schermen – Thomas Keizer.

Portretfoto Thomas Keizer voor een busje

Zo verliep voor Thomas Keizer (38) een jaar of tien geleden de eerste kennismaking met de brandweer. Na de oefening werd Thomas gelijk gepolst voor een plek in de ploeg. Maar op dat moment paste hem dat niet. Een paar jaar later werd Thomas weer ingezet als slachtoffer bij een oefening. En ook toen kreeg hij de vraag of hij interesse had de brandweerploeg te versterken. “Deze keer dacht ik: ik grijp die kans! Het was een mooie mogelijkheid om mij verder te ontwikkelen. Ik kreeg er immers een opleiding en cursussen bij. Eerst deed ik de opleiding tot manschap – dat is de basisopleiding – en later tot chauffeur. En inmiddels zit ik ook in de meetploeg, dus weet ik alles over gevaarlijke stoffen en explosiegevaar.”

De eerste jaren waren af en toe wel zwaar. “Mijn vrouw was zwanger en we hadden al een kleine. De combinatie met het gezinsleven was soms wel wat passen en meten. Maar ik heb doorgezet en heb daar geen moment spijt van gehad.”

De opleidingen en cursussen hebben Thomas ook geholpen bij het vinden van een andere baan. In het dagelijks leven is Thomas chauffeur bij een leverancier van onder meer sanitaire benodigdheden en hygiëne-producten. “Deze baan heb ik dankzij de chauffeursopleiding die ik voor de brandweer heb gevolgd.” Overdag rijdt Thomas door heel Noord-Nederland. “In de ochtend vertrek ik rond 6.45 uur. Maar als er vlak daarvoor een uitruk is, begin ik met goedvinden van mijn werkgever wat later. Mijn pieper heb ik dag en nacht aanstaan.”

De ploeg van Sint Annaparochie oefent elke maandagavond. “De maandagavond is voor mij. Daar komt niets tussen. Het is belangrijk om regelmatig te oefenen en om de ploegleden regelmatig te zien. We delen de lach en de traan met elkaar, alles is bespreekbaar.”

Brandweervrijwilliger: Ook iets voor jou?

De brandweerploeg van Sint Annaparochie kan versterking gebruiken en zoekt daarom nieuwe ploegleden.

Wil jij een bijdrage leveren aan het redden van mens en dier? Meld je dan aan als brandweervrijwilliger.

Kijk voor meer informatie in het nieuwsbericht over Sint Annaparochie of neem contact op met ploegleider Jouke de Haan, via jp.dehaan@brandweerfryslan.nl.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box