Automatisch melden van brand

Brandmeldinstallaties (BMI) redden levens en beperken schade. Al bij een klein beetje rook waarschuwen ze de mensen in het gebouw. De verhoging van de brandveiligheid die hiermee wordt bereikt, is belangrijk.

Bij een melding van een brandmeldinstallatie kan de interne organisatie (o.a. BHV‘ers) snel overgaan tot handelen. Zij controleren de melding en ondernemen actie om de oorzaak van de melding weg te nemen, het gebouw te ontruimen en indien mogelijk de beginnende brand te blussen.

Via aanbieder

De melding kan ook worden overgedragen door een aanbieder naar een particuliere meldkamer buiten de organisatie. In sommige situaties, zoals bij 24-uurs zorg (zie Bouwbesluit) is het verplicht dat de aanbieder de meldingen direct overdraagt aan de meldkamer van de brandweer (zie wetten.overheid.nl).

Kwaliteit melding essentieel

Daarbij is de kwaliteit van een melding essentieel voor een goede brandweerzorg. Hoe meer informatie en betrouwbaarder de melding, des te beter kan de brandweer hulp bieden. Is de melding niet geverifieerd door de interne organisatie, dan zal de brandweer in de toekomst de melding niet meer opvolgen.

Dankzij de brandmeldinstallatie was iedereen op tijd veilig en bleef de schade beperkt.

  • J.A. Verhoeven J.A. Verhoeven

Delen