GGD en Brandweer informeren ouderen over veilig wonen

  • heemstede
  • 29 november 2017

Thuis ben je veilig en kan je niets gebeuren. Althans dat denken we. Uit onderzoek blijkt dat in huis heel wat ongelukken plaatsvinden. Met name zelfstandig wonende ouderen lopen verhoogd risico op vallen in huis en brand. Daarom gaven GGD en brandweer op dinsdag 21 november voorlichting over brand- en valpreventie in een seniorencomplex in Heemstede. 

Inzicht en tips
Met relatief eenvoudige ingrepen in huis kunnen veel val- en brandincidenten voorkomen worden. Dat is de boodschap van de voorlichters van de GGD en brandweer. Zij gaven ouderen inzicht in de oorzaken van vallen en brand. Vervolgens gaven zij praktische tips en advies over hulpmiddelen om die risico’s direct aan te pakken. 

Bewust van risico’s in huis
Het initiatief voor deze bijeenkomst komt uit de projectgroep risicocommunicatie , de GGD en brandweer hebben de handen ineen geslagen. Zo zijn de risicothema’s brand en vallen gezamenlijk en met een eenduidige boodschap onder de aandacht gebracht. Deze aanpak draagt bij aan het risicobewustzijn van ouderen en biedt hen de mogelijkheden zelf de risico’s te verkleinen en daardoor veiliger te wonen. 

De belangstelling voor de voorlichting was groot. Ongeveer 60 ouderen waren aanwezig. Zij kregen ruim de kans voor het stellen van vragen en geven van reacties. De meeste aanwezigen vonden deze gecombineerde voorlichting positief en nuttig. Zo zitten er een aantal verbindingen in de maatregelen die de ouderen kunnen nemen om de incidenten te voorkomen. Denk dan aan vrijhouden van woning van obstakels om zo te kunnen vluchten bij brand en niet te vallen. De komende periode gaat de projectgroep risicocommunicatie deze pilot evalueren en verder ontwikkelen.

Belangstelling voor deze voorlichting?
Neem dan contact op met vbk@vrk.nl.

Delen