VRK doneert weer brandweervoertuigen aan Oekraïne

30 januari 2024
Door regio: Kennemerland

De Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) heeft gehoor gegeven aan een oproep van de stichting Rasom om opnieuw materiaal te doneren aan Oekraïne. Brandweer Kennemerland (onderdeel van de VRK) heeft drie voertuigen beschikbaar gesteld aan de stad Cherson. Deze voertuigen zijn vrijgekomen doordat ze zijn vervangen voor nieuwe voertuigen. In februari 2023 doneerde Brandweer Kennemerland ook al drie brandweerwagens, -kleding en -materiaal  aan collega’s uit de Oekraïense stad Mykolaiv.

Kherson

Op dit moment voert Rusland weer raketaanvallen uit op de infrastructuur van Oekraïense  steden. Onder ander brandweerkazernes zijn hierbij het doelwit. De stad Cherson wordt zwaar geraakt door deze oorlog. En daar is een overstroming als gevolg van het doorbreken van de Kachovka-dam bijgekomen.

Brandweervoertuigen

Brandweer Kennemerland stelt drie voertuigen ter beschikking en deze zijn inmiddels overgedragen aan de collega’s in Cherson. Het betreft:

  • 1 Ladderwagen
  • 1 Waterwagen (zal worden gebruikte voor drinkwatertransport)
  • 1 Tankautospuit

Materiaal in goede staat

Het materieel dat is geschonken, is in goede staat, maar al wat ouder en voldoet niet meer aan de Nederlandse eisen. Dat betekent dat er voor die wagens en spullen al nieuw materieel is aangekocht. De geschonken spullen worden ontdaan van herkenbare striping. Meestal wordt afgeschreven materiaal geveild waarna de opbrengt binnen Kennemerland weer terugvloeit naar de eigen begroting. Nu helpt de Kennemerlandse brandweer er een brandweerkorps in Oekraïne mee, hulp die daar maar al te goed gebruikt kan worden.

Ondersteuning Oekraïne

Nederlandse gemeentes werken al sinds 1996 samen met de Association of Ukrainian Cities (AUC) aan projecten voor vrouwenrechten, huisvesting en integer en transparant bestuur. Vanwege de oorlog heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uitgesproken te willen bijdragen aan herstel in Oekraïne. Er zijn inmiddels ook andere veiligheidsregio’s die naast klein brandweermateriaal ook groot brandweermaterieel zoals tankautospuiten en autoladders hebben gedoneerd aan Oekraïne.

Stichting Rasom

Rasom is een stichting die werkzaam is in Haarlem en omgeving, opgericht in februari 2022 door een Oekraïense die al langer in Nederland woont. Het belangrijkste doel is het inzamelen van spullen die specifiek van nut zijn in oorlogsgebieden in Oekraïne.

Drie brandweervoertuigen onderweg.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box