Kazerne Venlo

Over de kazerne

Kazerne Venlo is een gecombineerde beroeps- en vrijwilligerskazerne die in 2010 ontstaan is uit het samenvoegen van de beroepkazerne Venlo en de vrijwilligers uit Tegelen, (Hout-)Blerick en Venlo.

Beroepsbrandweer Venlo

Met het beroepspersoneel zijn er 24 uur per dag, alle dagen in het jaar, 8 personen paraat op de kazerne om uit te rukken. Zij kunnen binnen één tot anderhalve minuut een TS (standaard brandweerwagen) en een specialistisch voertuig tegelijk op de weg krijgen. Hierdoor is snelle brandweerzorg te leveren in een gebied waar circa 86.000 mensen wonen; Venlo, (Hout-)Blerick, Boekend, Tegelen en Steyl.

De dienst van het beroepspersoneel duurt 24 uur. In die 24 uur wordt er geoefend en werkzaamheden uitgevoerd. ‘s Avonds is er tijd voor ontspanning en ‘s nachts wordt er geslapen. Tenzij er een alarm komt…….

Vrijwillige Brandweer Venlo

Brandweervrijwilligers hebben een baan en daarnaast zijn zij vrijwilliger bij de brandweer. Als brandweervrijwilliger doe je, samen met jouw ploeg, ontzettend belangrijk werk. Er gelden dezelfde eisen voor opleiding en oefenen als bij de beroepskrachten. Het grootste verschil is dat vrijwilligers niet op de kazerne paraat staan, maar bij een alarm vanuit hun werk of thuis naar de kazerne komen en dan pas uitrukken. Omdat een vrijwilliger in 4 minuten op de kazerne moet zijn, kunnen zij binnen 5 minuten na het alarm uitrukken.

Bezoek de pagina Meer informatie over vrijwilliger worden

 

Vrijwilliger?

De naam “Brandweervrijwilliger” is niet altijd een goede omschrijving. Voor de oefen/opleidingsuren en uitrukken krijg je een financiële vergoeding. Echter verwachten we ook dat je voldoende tijd paraat bent om uit te kunnen rukken. Twijfel je nog, of heb je nog vragen hierover, neem dan contact met ons op of doe de test.

Doe de test

Leeftijd / Fitheid

De minimum leeftijd voor een brandweervrijwilliger is 18 jaar. Ben je ouder, dan neem je vaak meer levenservaring mee. We zijn altijd op zoek naar een goede mix.

Fitheid
Als brandweervrijwilliger is het belangrijk dat je een basisconditie hebt. Dit wordt jaarlijks getest met een fitheidstest. Twijfel je nog, neem dan contact met ons op.

Filmpje over de PPMO test

Opkomsttijd

Omdat je als brandweervrijwilliger binnen 4 minuten op de kazerne moet zijn, is het belangrijk dat je in de buurt van de kazerne woont en/of werkt. De brandweerkazerne van Venlo ligt aan de Ariënsstraat 72 op de grens tussen Venlo en Tegelen. Via deze link krijg je een indicatie wat voldoende dichtbij is.

Kun jij op tijd op de kazerne zijn?

Hulp verlenen

Als hulpverlener is het belangrijk dat je mensen wilt helpen. Als brandweer komen we uit bij mensen op de moeilijkste momenten in hun leven. Hulp krijgen is dan erg belangrijk voor hen. Maar ook voor de brandweercollega’s onderling is het belangrijk om voor elkaar klaar te staan.
Je wordt als brandweervrijwilliger gealarmeerd voor o.a. brand, ongevallen en incidenten met gevaarlijke stoffen.

Als brandweervrijwilliger kun je echt een bijdrage leveren. Brandweerman/vrouw is niet voor niks één van de meest gewaardeerde beroepen.

Jeugdbrandweer

Kijk jij altijd op als je een sirene hoort?  Vind jij de brandweer leuk? Wil je meer over de brandweer leren? Denk dan eens aan de jeugdbrandweer!

Brandweer Venlo heeft ook een jeugdafdeling. Je krijgt les in bijna alles wat met de brandweer te maken heeft en je kunt meedoen aan wedstrijden. Het is niet alleen leerzaam maar vooral ook leuk en gezellig!

Meer informatie vind je op de pagina Jeugdbrandweer.

Meer info over de jeugdbrandweer
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box