Kazerne Belfeld

Over de kazerne

Brandweer Belfeld is een van de posten binnen het cluster Venlo, dat behoort tot de Veiligheidsregio Limburg-Noord. De vrijwillige brandweerpost in Belfeld is opgericht in 1943. De post is een zogenoemde ‘basispost’, dat wil zeggen dat de post uitrukt voor branden, (water)ongevallen, incidenten met gevaarlijke stoffen en hulpverleningen. Oftewel de post voert enkel de basistaken uit en heeft geen specialistische taken. Post Belfeld rukt gemiddeld 1x per week uit en schommelt daarmee rond de 50 uitrukken per jaar. Dit aantal is vanzelfsprekend niet ieder jaar hetzelfde. Soms zijn het er minder en soms veel meer. De post heeft een divers verzorgingsgebied bestaande uit bijvoorbeeld de Maas, diverse bosgebieden, een snelweg, een spoorlijn, een industrieterrein en een woonwijk. Naast incidenten in het eigen verzorgingsgebied komt het ook voor dat de post ter assistentie uitrukt om omliggende korpsen te helpen bij de bestrijding van incidenten.

Vrijwilligers

De post bestaat uit 20 enthousiaste vrijwilligers die zich dag en nacht inspannen om de paraatheid van de post te borgen. Dat doet de post in twee ploegen waarbij zij om de week dienst draaien (overdag is vrije instroom voor het hele korps). In Belfeld wordt er wekelijkse door beiden ploegen geoefend op de donderdagavond. Met een gemiddelde leeftijd tussen de 20 en 40 jaar, omschrijft het korps zich als ‘jonge’ en toekomstbestendige post. Binnen de post worden naast de oefeningen ook diverse (bindings)activiteiten georganiseerd voor de vrijwilligers, oud-leden en gezinnen. Hierdoor heerst er een sterk familiegevoel en is er sprake van saamhorigheid.
Verder staat de maatschappelijke verankering van de post in het dorp hoog in het vaandel. Zo wordt er jaarlijks geholpen bij de KOW Brandweermiddag en Sint-Maarten. Met carnaval rijdt de brandweerwagen van post Belfeld voorop in de carnavalsoptocht. En met fijn weer in de zomer wordt er in samenwerking met Droompark Maasduinen een waterspektakel georganiseerd.

Bezoek de pagina Meer informatie over vrijwilliger worden

Woon of werk jij in Belfeld? Ben je een teamspeler? Houd je van een uitdaging? En zou je graag meer willen betekenen voor de maatschappij? Neem dan gerust contact op met de postcommandant van post Belfeld voor vragen, een gesprek of het bijwonen van een oefening!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box