Kazerne Belfeld

Over de kazerne

Brandweer Belfeld wordt bemand door brandweervrijwilligers. Brandweervrijwilligers hebben een baan en daarnaast zijn zij vrijwilliger bij de brandweer.

Als brandweervrijwilliger zit je niet te wachten op de kazerne op een alarm. Je bent thuis, op het werk, boodschappen doen of op een verjaardag. Het alarm krijg je op een speciale brandweerpager die je bij je draagt. Bij een alarm moet je in circa 4 minuten op de kazerne zijn, zodat de vrijwilligers binnen 5 minuten na het alarm kunnen uitrukken. Je kunt zelf van tevoren aangeven wanneer je beschikbaar bent om opgeroepen te worden.

De naam ‘Brandweervrijwilliger’ is niet altijd een goede omschrijving. Voor de oefen/opleidingsuren en uitrukken krijg je een financiële vergoeding. Echter verwachten we ook dat je voldoende tijd paraat bent om uit te kunnen rukken.

Bezoek de pagina Meer informatie over vrijwilliger worden

Heb je interesse? Neem dan gerust contact op met de postcommandant van post Belfeld.

Post Belfeld

Brandweer Belfeld is een van de posten binnen het cluster Venlo, dat behoort tot de Veiligheidsregio Limburg-Noord. De vrijwillige brandweerpost in Belfeld is opgericht in 1943. De post bestaat uit 20 enthousiaste vrijwilligers die zich dag en nacht inspannen om de paraatheid van de post te borgen. Dat doet de post in twee ploegen waarbij zij om de week dienst draaien (overdag is vrije instroom voor het hele korps).

In Belfeld wordt er wekelijkse door beiden ploegen geoefend op donderdagavond om alle vaardigheden op niveau te houden. Dit kan een theorieles zijn, maar kan ook variëren tot een realistisch oefenscenario op locatie.

Saamhorigheid

Binnen de post worden naast de oefeningen ook diverse (bindings)activiteiten georganiseerd voor de vrijwilligers, oud-leden en gezinnen. Hierdoor heerst er een sterk familiegevoel en is er sprake van saamhorigheid.

Ook de maatschappelijke verankering van de post in het dorp staat hoog in het vaandel. Zo wordt er jaarlijks geholpen bij de KOW Brandweermiddag en Sint-Maarten. Met carnaval rijdt de brandweerwagen van post Belfeld voorop in de carnavalsoptocht. En met fijn weer in de zomer wordt er in samenwerking met Droompark Maasduinen een waterspektakel georganiseerd.

Leeftijd / Fitheid

De minimum leeftijd voor een brandweervrijwilliger is 18 jaar. Ben je ouder, dan neem je vaak meer levenservaring mee. We zijn altijd op zoek naar een goede mix.

Fitheid
Als brandweervrijwilliger is het belangrijk dat je een basisconditie hebt. Dit wordt jaarlijks getest met een fitheidstest. Twijfel je nog, neem dan contact met ons op.

Filmpje over de PPMO test

Opleiding

Na ongeveer 1,5 jaar ben je opgeleid tot een volledig inzetbare brandweervrijwilliger. Je volgt 1 avond in de week de opleiding en hebt 1 avond in de week een oefenavond. Je kunt ook de dagopleiding volgen.
Goed opgeleid en getraind zijn, is een voorwaarde voor een brandweervrijwilliger. Dus ga je een paar keer per jaar naar een oefencentrum voor je opleiding of oefening.
Filmpje opleiding brandweer manschap
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box