Brandweer oefent met nieuwe hefkussens op tankautospuiten

  • Zuidbroek
  • 11 juni 2019

Alle brandweerploegen in Groningen oefenen momenteel op het oefencentrum in Zuidbroek met nieuwe hefkussens waarmee zij zware objecten kunnen heffen, verplaatsen, spreiden en vastzetten. Die zitten inmiddels op alle brandweervoertuigen. Brandweerpost Ten Boer oefende halverwege mei. De ploegchef van Ten Boer John Bos is enthousiast: “De hefkussens zijn aangeschaft met het oog op de gevolgen van een mogelijke zware aardbeving, maar ze zijn in veel meer situaties te gebruiken. De scenario’s die we hier oefenen, tref je ook aan na een explosie of verkeersongeval. De hefkussens zijn geschikt voor verschillende inzetten, dus ik ben er superblij mee.”

Makkelijk en snel

De ploeg is ook tevreden over het gebruik van de nieuwe set. “Wij hadden al ervaring met hefkussens”, vertelt John. “De nieuwe hefkussens zijn mooi compact en snel en makkelijk in te zetten. Je kunt ze eenvoudig in lastige posities plaatsen. Voor gebruik hoef je het setje alleen maar aan te sluiten op een fles ademlucht. In sommige situaties waar je eerder ander materieel gebruikte, kun je nu de hefkussens gebruiken. Als je twee kussen gebruikt, kun je alles mooi gecontroleerd optillen en stabiliseren.”

Aardbeving

Op het oefencentrum in Zuidbroek is een scenario opgebouwd om iedereen te trainen in de situaties die na een zware aardbeving kunnen ontstaan. Het zijn echter ook situaties die de brandweer kan aantreffen na een ongeval in het verkeer, hevige brand of gasexplosie Tijdens de oefeningen leren de ploegen vervolgens welke taken zij veilig kunnen doen met hefkussen en wanneer landelijke teams Specialisme Technische Hulpverlening (STH) worden ingezet. Alle ploegen krijgen de gelegenheid om te oefenen met de hefkussens.

Aanleiding

De kans blijft aanwezig dat er een zware aardbeving komt en hier bereidt Veiligheidsregio Groningen zich ook op voor. Als dit gebeurt, dan is hulp nodig uit de hele regio. Daarom is het belangrijk dat alle tankautospuiten goed toegerust zijn. De hefkussens zijn een aanvulling op de basisbepakking. Ze zijn gefinancierd door het Nationaal Programma Groningen

Delen