Brandweerjeugd Aurich en Delfzijl komt samen in Wagenborgen

10 juli 2024
Door regio: Groningen

Bijna tweehonderd jeugdbrandweerleden uit Aurich (Duitsland) kwamen de laatste week van juni samen op camping Klein Finland om hun jaarlijkse zomerkamp te houden. De Duitse delegatie komt eens in de zoveel jaar naar onze provincie voor het zomerkamp en dit jaar streken ze neer in Wagenborgen. Op de laatste dag van het kamp mocht ook de Delfzijlster Jeugdbrandweer aanhaken en dat werd zoals ze zelf zeggen: “Een geweldig feest.”

Eerst kregen de Delfzijlsters een rondleiding op het enorme kamp waarbij de Duitsers lieten zien hoe ze zelfvoorzienend zijn als het gaat om koken en persoonlijke hygiëne. Ze hadden namelijk voor deze week een eigen keuken, toiletten en douchegelegenheid meegenomen. En na een lekker ontbijt was het tijd voor sport en spelwedstrijden. Zo werd er onder meer voetbal gespeeld waarbij de Duitsers toch net een tandje sterker waren en gingen de kinderen (6-18 jaar) in gemixte teams met elkaar ‘de strijd’ aan tijdens verschillende spelletjes.

Vanuit de lucht is de omvang van het kamp pas echt goed te zien

Duitse jeugd heeft veel respect naar elkaar

Ook Amber (18) van Jeugdbrandweer Delfzijl was daarbij: “Ik heb een leuke dag gehad. Het was leuk om te zien dat er veel kinderen bij de jeugdbrandweer zitten, ook in Duitsland. De omgang met elkaar was erg gezellig, zo kwamen de Duitse kinderen bij ons om te vragen of we spelletjes wilden doen. Ik vond het bijzonder dat de normen en waarden heel anders waren dan bij ons. De Duitse jeugd had veel respect naar elkaar, hier kunnen wij nog een voorbeeld aan nemen.”

“Ik kon eindelijk mijn Duits eens uitproberen”

Teamlid Nikkie (13) sluit zich helemaal aan bij Amber: “Ik vond het erg leuk en gezellig en het lijkt me erg leuk om het nog een keer te doen.” Leeftijdsgenootje Dylan voegt er nog aan toe: “Zo kon ik eindelijk mijn Duits eens uitproberen.”

Jeugdbrandweer Aurich en Jeugdbrandweer Delfzijl vindt elkaar in Wagenborgen

Stedenband Aurich-Appingedam

Het bezoek van de jeugdbrandweer uit Aurich valt onder de stedenband die de Duitsers hebben met het noorden. Aurich heeft namelijk sinds 13 september 1989 een Städtepartnerschaft met Appingedam. Wanneer de Duitse jeugdleden weer naar de regio komen is onbekend maar als het aan Jeugdbrandweer Delfzijl ligt, gaan ze op hun beurt snel weer eens terug richting de Oosterburen.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box