Vier de liefde, maar doe het (brand)veilig!

Bekijk onze Valentijnsvideo's!

ZET JE HART IN VUUR EN VLAM, NIET JE HUIS

Gooi jij graag een vlammetje in de frituur na het stappen? Laad jij je mobiel ‘s nachts op in bed? Vergeet je het filter van de wasdroger wel eens schoon te maken? Dit zijn dus precies de situaties die ervoor zorgen dat in studentenhuizen relatief vaak brand is! Soms met dodelijk afloop. Staan de kratjes bier torenhoog opgestapeld voor de deur? Dan kun je ook niet veilig vluchten bij brand. Voorkom dat met onderstaande tips.

Een leuk date idee nodig? Installeer samen een rookmelder om een gezellige en veilige Valentijnsdag te delen!

Rookmelders

Rook veroorzaakt de meeste slachtoffers bij brand. Als je slaapt, ruik je niets want je neus werkt niet. Veroorzaakt je wasdroger brand door een kortsluiting, dan word je dus niet wakker van de rooklucht. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders redden dus levens. En niet alleen als je al slaapt. Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans je hebt om je huis veilig te verlaten. Een rookmelder hangt binnen een paar minuten, check hier het instructiefilmpje. Hangt die van jou al?
Valentijnsdag Daan 2

Download onze app!

Hoe voorkom je een brandje? Houdt je huisbaas zich wel aan de regels? Wat zijn de regels eigenlijk? De app ‘Heet in huis’ maakt een spelletje van het brandveilig maken van je huis. Download hem nu in de App Store (voor Android en Apple) en voorkom samen met je huisgenoten dat je huis afbrandt.

Wat doe je bij vlam in de pan?

Met stip op nummer 1; gebruik nooit water om een vlam in de pan te blussen. En ga ook niet met de pan aan de wandel. Doordat het water bij contact met de hete olie onmiddellijk gaat koken, ontstaat in de olie een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat een uiterst brandbaar mengsel. Niet doen dus. Vlam in de pan doof je met een passende deksel. Meer tips om veilig te koken:

  • Laat de pan tijdens het koken nooit onbewaakt.
  • Gebruik een kookwekker en neem deze bij het verlaten van de keuken mee.
  • Houd brandbare materialen zoals pannenlappen op veilige afstand van het fornuis.
  • Doe na het koken meteen het gas of de elektriciteit uit.

Vlam in de pan? Blus nooit met water, maar dek af met een passende deksel.

Elektrische apparaten

We snappen dat die kapotte telefoonoplader nog prima werkt maar onvoorzichtig gebruik van elektrische apparatuur is één van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand in je apparaten te voorkomen. We geven je enkele tips die je vandaag nog toe kunt passen!
Tip 1: Gebruik alleen opladers die bij het product geleverd zijn. Niet-originele laders kunnen gebreken hebben door gebruik van verkeerde elektronische componenten of constructiefouten in de adapter.
Tip 2: Ook originele laders kunnen (te) warm worden. Zorg dat de hitte altijd weg kan en laad altijd op een niet-brandbare ondergrond. Dat is dus niet tussen je matras of onder je kussen. Door op te laden in een omgeving met weinig brandbaar materiaal zorg je ervoor dat eventuele brandontwikkeling beperkt blijft.
Tip 3: Sluit elektrische apparaten verstandig aan. Grote stroomverbruikers zoals elektrische frituurpannen en elektrische kacheltjes kun je beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten dan op een stekkerdoos.
Tip 4: Reinig het filter van je afzuigkap. Maak minimaal eens per drie maanden het vetfilter in de afzuigkap schoon of vervang het. Het vet in de filter kan vlam vatten als je veel kookt of als de vlam in de pan slaat.

Gebruik de originele lader en laad op een niet brandbare ondergrond.

Kom jij ons versterken?

Lijkt het je wat om naast je studie en/of werk actief te zijn bij de brandweer? Meerdere brandweerposten in de regio Utrecht zijn op zoek naar versterking! Kijk op onze wervingspagina voor meer informatie.

Brandveilig op kamers

Tips voor een brandveilige kamer

Brandweer_kamers-vierkant.jpg

Delen