Brandweer Vinkeveen landskampioen Oppervlakteredding!

  • Utrecht
  • 17 september 2015

Het brandweerkorps van Vinkeveen heeft haar jubileumjaar nog meer glans gegeven. Afgelopen zaterdag 12 september is het korps in Vianen landskampioen geworden in de wedstrijdklasse Oppervlakteredding. Aan deze finale wedstrijd werd door de beste zes ploegen uit het land deelgenomen.

vinkeveen kampioen.jpg

 

 

Uitdagend scenario
De wedstrijdploeg kreeg op het Sluiseiland in Vianen te maken met een uitdagend scenario. Tijdens bergingswerkzaamheden van een autowrak, ontplofte door snijwerkzaamheden de gastank. Er ontstond brand in het autowrak dat door de bemanning van het bergingsschip werd geblust. Door de ontploffing slaan twee medewerkers overboord. Eén slachtoffer dreef bewusteloos in het water en van het andere slachtoffer werd zijn hand afgerukt omdat hij een staalkabel vasthield. Aan de overkant van het water vond een visser de reddingsactie te lang duren. Hij sprong tijdens de inzet het water in. Hij had echter een borreltje op, kon niet zo goed zwemmen en moest hierdoor ook uit het water gered worden.

 

De uitvoering
Na een snelle verkenning, het schouwen van het incident, werd gestart met de redding van de slachtoffers. Ondertussen werd voor de slachtoffers een gewondennest ingericht. Eerst werd het bewusteloze slachtoffer uit het water gehaald. Op de kant werd direct een reanimatie gestart in afwachting van het ambulanceteam. Ondertussen werd het slachtoffer met de afgerukte hand voorzichtig naar de kant gehaald zodat aan hem de nodige medische zorg kon worden besteed. Ook de visser werd uit het water gered. Tot slot werd de hand die nog aan de staalkabel hing, losgehaald en overgedragen aan de ambulancedienst. De wedstrijd werd ruim binnen de speeltijd tot een goed einde gebracht.

 

Genot om naar te kijken
Tijdens de prijsuitreiking aan het einde van de dag waarin de spanning opliep, bleek de ploeg uit Vinkeveen de eerste plaats behaald te hebben. Zij mag zich een jaar lang landskampioen noemen! De jury was duidelijk in haar commentaar en roemde het Vinkeveense team om de goede onderlinge samenwerking en taakverdeling. Het had nadrukkelijk oog gehad voor de eigen veiligheid en de zwaartepunten van de inzet. Kortom "de inzet was een genot om naar te kijken" zo schreef een jurylid in zijn beoordeling. Er waren totaal 1557 punten behaald met een ruim punten verschil op de nummer twee met 1465 punten. Een enorme prestatie waar het gehele korps met recht trots op mag zijn!

 

Het is niet voor het eerst dat het Vinkeveense korps succesvol is op landelijke wedstrijden. Eerder werd in de wedstrijdklasse Technische Hulpverlening (1988 en 2003) en de klasse 112 (2013) het landskampioenschap behaald!

 

De wedstrijdploeg bestond uit:
Bevelvoerder: Aldo van Kouwen
Chauffeur: Norbert Aarsman
Zwemmer 1: Jelle Oldenburger
Zwemmer 2: Joep Kuijper
Veiligheidsman: Martin Pothuizen
Gewondenverzorger: Arjan Lommers

Delen