Bezoek aan senioren tijdens Brandpreventieweken

  • Utrecht
  • 06 oktober 2016

Ieder jaar vinden in oktober de Nationale Brandpreventieweken plaats. Ook VRU brandweer besteedt hier aandacht aan. Dit jaar staan de weken in het teken van het bezoeken van senioren met een op maat gemaakte activiteit.

 

VRU brandweer gaat in gesprek met senioren

In alle gemeenten van de veiligheidsregio vindt op tenminste één locatie een interactieve activiteit met senioren plaats. Brandveiligheidsexperts gaan met senioren in gesprek over brandveiligheid. Dit doen zij tijdens activiteiten die variëren van het deelnemen aan een informatiemarkt tot tafelgesprekken op een speciale locatie met thuiswonende senioren. Onderdeel hiervan kan zijn het doen van enkele huisbezoeken of een table-top oefening. Dit is een oefening op maat op tafel. Zo kunnen senioren worden gewezen op risico’s en krijgen ze tips en antwoorden op hun vragen. Door de vergrijzing en de veranderingen in de zorg blijven steeds meer mensen langer zelfstandig wonen. Deze groep blijkt relatief vaak slachtoffer van branden thuis. Onze boodschap is: Zorg dat jouw huis brandveilig is. VRU brandweer helpt burgers brandwijzer te worden door met hen in gesprek te gaan, aangezien brandveiligheid ieders verantwoordelijkheid is.

 

Brandveiligheid als een lopend vuurtje verspreiden

Hiermee sluiten we aan op de landelijke brandpreventieweken ‘Hé doe de deur dicht’ die zich ook op senioren richten. Middelen van de landelijke campagne worden ingezet zoals deurhangers, stickers en de online kennistest. Daarnaast krijgen de senioren een ansichtkaart (zie hieronder) die ze kunnen opsturen naar iemand die hen lief is om ook die persoon te wijzen op brandveiligheid in huis. Deze ansichtkaarten worden ook tijdens de brandveiligheidslessen op basisscholen verspreid zodat kinderen de kaart bijvoorbeeld naar hun grootouders kunnen opsturen. Zo moet brandveiligheid zich als een lopend vuurtje verspreiden.

 

Verschillende acties om brandveiligheid op de kaart te zetten

VRU brandweer organiseert verschillende acties, zoals de introductie van WhatsApp waar mensen vragen over brandveiligheid in/ om huis kunnen stellen, de brandveiligheidslessen op basisscholen en de brandpreventieweken. Overkoepelend doel is dat we mensen bewust willen maken dat ze moeten zorgen dat hun huis brandveilig is. Onder het motto: De VRU gaat in gesprek met jou!

 

Meer info

De brandpreventieweken wordt voorbereid door de themagroep Voorlichting van Stimulerende Preventie. Wil je meer weten, neem dan contact op met Joost Polak via T 088 878 3968 en E voorlichting@vru.nl.

Delen