Praktijkonderzoek Oudewater

  • Oudewater
  • 08 juli 2019

Twee weken lang is een praktijkonderzoek verricht naar rookverspreiding in een voormalig woon-zorgcentrum in Oudewater. Onderzoekers hebben aan de hand van 20 proefbranden onderzocht hoe rook zich in dit type gebouwen met inpandige gangen verspreidt, hoe brandpreventieve voorzieningen kunnen worden verbeterd en welke inzettactiek van de brandweer het effectiefst is.

100% inzet
Brandonderzoeker Hans Nederhoff blikt terug op twee mooie onderzoeksweken: “Het was prachtig om te zien dat iedereen razend enthousiast was om bij te dragen aan het onderzoek. Lectoren en onderzoekers van het IFV, de veiligheidsploegen, brandonderzoekers en de verzorging hebben zich meer dan 100% ingezet om de testen tot een succes te maken. We zien uit naar de presentatie van de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek en de kansen die deze gaan bieden om brandbestrijding en risicobeheersing in woongebouwen te verbeteren.”

Bijdrage VRU
De VRU heeft een grote rol gehad in dit unieke onderzoek. Zo hebben verschillende brandonderzoekers van de VRU de onderzoekers van het IFV ondersteund. Ook leverde de VRU op iedere onderzoeksdag een blusploeg om de proefbranden te blussen en in te grijpen bij eventuele excessen. Hiernaast heeft de VRU ook facilitair een grote bijdrage geleverd. Zo werd de catering verzorgd door de collega’s van post Oudewater en was die post een ondersteunende locatie.

Eerste resultaten
Alle data die in de afgelopen twee weken is verzameld moet nu worden verwerkt en geanalyseerd door het IFV. Op het twaalfde International Congress Fire Safety & Science, op 13 en 14 november, worden de eerste (voorlopige) onderzoeksresultaten getoond. De bekendmaking van het volledige onderzoeksrapport laat nog even op zich wachten: de verwachting is dat het onderzoek in de zomer van 2020 is afgerond.

Kijk voor meer informatie over het onderzoek op www.ifv.nl/rookverspreiding.

Delen