Praktijkonderzoek naar rookverspreiding vandaag van start

  • Oudewater
  • 24 juni 2019

Vandaag gaat het beginnen: het twee weken lang durende onderzoek naar rookverspreiding in voormalig woon-zorgcentrum De Schuylenburcht in Oudewater.

Onderzoek met grote waarde
Het onderzoek is een samenwerking tussen het IFV, Brandweer Nederland, gemeente Oudewater, Woningcorporatie de Woningraat, het RIVM en de VRU. Het doel van het onderzoek: meer inzicht krijgen in hoe rook zich in dit type gebouwen verspreidt en in welke inzettactiek van de brandweer het effectiefst is. Een uniek onderzoek met grote waarde voor veiligheidsregio’s, gemeenten, woningcorporaties, zorgcorporaties en zeker ook de wetgever.

Brandonderzoeker Hans Nederhoff onderschrijft het belang van het onderzoek: “De invloed van rookverspreiding in gebouwen met inpandige gangen is groot. Daar komt bij dat de bewoners vaak minder of niet zelfredzaam zijn, wat een lastige dynamiek met zich meebrengt. De brand in ’t Heycop in Breukelen is hier een voorbeeld van. Met dit onderzoek hopen we onze kennis te vergroten over hoe rook zich verspreidt, hoe we brandpreventieve voorzieningen kunnen verbeteren en over hoe we repressief het best kunnen handelen”.

Pre-tests
In mei hebben de partnerorganisaties al succesvol een aantal pre-tests uitgevoerd. Hierbij zijn alle meetapparatuur, werkprocessen en omstandigheden getest tijdens twee proefbranden, om er zeker van te zijn dat straks correct wordt gemeten.

VIP- en persbijeenkomst
Vandaag begint het onderzoek met een bijeenkomst voor pers en genodigden om het belang en de inhoud van het onderzoek te verduidelijken. Via schermen kunnen zij live meekijken naar hoe de eerste proefbrand verloopt. De komende twee weken vindt twee maal per werkdag een proefbrand plaats. Zaterdag 6 juli staat als reserve dag in de agenda, mocht een extra onderzoeksdag nodig blijken te zijn.

Volg de website en social-mediakanalen van het Instituut Fysieke Veiligheid om op de hoogte te blijven. Bekijk hier een reportage van EenVandaag over het praktijkonderzoek en de problemen die eraan ten grondslag liggen.

 

Delen