Veilig op natuurijs

  • Utrecht
  • 26 februari 2018

De temperatuur daalt de komende week tot onder het vriespunt. De schaatskoorts neemt dan toe. Naast de leuke aspecten, zijn er aandachtspunten voor schaatsen op natuurijs. Denk aan het voorkomen van door het ijs zakken en letsel door vallen. Twijfel je of het veilig is om te schaatsen? Neem dan geen risico en ga het ijs niet op. Ga je wel schaatsen, zorg dan voor een goede veiligheidsuitrusting. Dan hoeven de hulpdiensten niet voor jou ter plaatse te komen.

 

Neem voorzorgsmaatregelen en blijf nadenken
Als de vorst toeneemt, kan er geschaatst worden op sloten, plassen en uiterwaarden. Mogelijk worden toertochten georganiseerd en landijsbanen geopend. Bekijk hier waar je veilig het ijs op kan. Ga het liefst met een klein groepje schaatsen, maar minimaal met z’n tweeën. Laat het thuisfront weten waar je gaat schaatsen. Neem een ijspriem en een stuk touw mee als je het ijs op gaat. Je kunt jezelf hiermee uit een wak trekken of een ander helpen die door het ijs is gezakt. Neem een fluitje mee zodat je op afstand mensen kan laten weten waar je bent als je hulp nodig hebt.

 

Voorkom dat je door het ijs zakt. Bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen is het ijs in de meeste gevallen onveilig. Bij kleurverandering van het ijs kan de kwaliteit van het ijs anders zijn. Wees bij aangevroren randen met een afwijkende (geelwitte) kleur bedacht op windwakken. Windwakken kunnen bij strenge vorst lang open blijven en een behoorlijke omvang hebben. Zijn ze toch dichtgevroren, dan kunnen ze een te dun laagje ijs hebben.

 

Als het toch misgaat
Als het misgaat, bel dan alarmnummer 1-1-2. De brandweer heeft speciale manieren om mensen uit het water te redden. Kom je onder het ijs terecht en er ligt geen sneeuw op het ijs, zwem dan naar de donkere plek. Dit is de plek waar je door het ijs bent gegaan. Ligt er sneeuw op het ijs, dan moet je naar het lichte gedeelte zwemmen. Als iemand op het ijs hulp nodig heeft, breng de gewonde zo dicht mogelijk naar de kant waar de ambulance kan komen. Zij gaan het ijs niet op.

 

Meer informatie
Lees meer informatie op https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/veilig-het-natuurijs-op.

Delen