Deze maand stellen we de 5 brandende vragen aan Rick Meulen. Al acht jaar is Rick brandweervrijwilliger bij Brandweer Stramproy. Vier jaar geleden ging hij ook aan de slag bij de afdeling Materieel, als kledingcoördinator voor het cluster Roermond. Zo was hij onder andere betrokken bij de uitlevering van de nieuwe operationele uniformen, een flinke klus!

Wat is jouw functie bij de brandweer?

“Naast mijn werk als brandweervrijwilliger in Stramproy en als testleider TSC baan (Taak Specifieke Conditietest)  in Maasbree, werk ik bij de afdeling Materiaal als kledingcoördinator. Ik draai ook diensten op verschillende kazernes. Wanneer ik dan bijvoorbeeld in Weert aan het werk ben en het alarm gaat, ruk ik mee uit als chauffeur. Dit kan als chauffeur op de tankautospuit zijn, maar ook op het snelle interventievoertuig (SIV), redvoertuig of waterwagen. Incidenteel draai ik ook wel eens een 24-uursdienst mee (overdag) bij de beroepsbrandweer. Daarnaast ben ik nog Arbo-medewerker. In deze rol houd ik mij bezig met veiligheidsvraagstukken in de regio.”

Hoe ben je bij de brandweer terecht gekomen?

“Ik heb werken bij de brandweer altijd geambieerd. Vroeger ben ik onder andere militair en vrachtwagenmonteur geweest. De brandweer kwam pas echt op mijn pad toen ik verhuisde naar het drop waar ik nu woon. Ze zochten brandweervrijwilligers en ik was daarin geïnteresseerd. Ik dacht dat ik misschien te oud zou zijn. Ik was toen namelijk 44 jaar oud. Gelukkig deed mijn leeftijd er niet toe en zo ben ik acht jaar geleden als vrijwilliger begonnen bij Brandweer Stramproy. Sinds vier jaar is de brandweer ook mijn vaste baan. En dat doe ik met volle tevredenheid!”

“Ik heb contact met alle collega’s uit de hele regio. Ik ken iedereen en iedereen kent mij. Elke nieuwe collega komt bij ons langs, voor nieuwe kleding. Op die manier leer je heel veel mensen kennen in de organisatie."

Rick

Wat vind je het leukste aan je werk/functie?

“Ik heb contact met alle collega’s uit de hele regio. Ik ken iedereen en iedereen kent mij. Elke nieuwe collega komt bij ons langs, voor nieuwe kleding. Op die manier leer je heel veel mensen kennen in de organisatie. Dat is ook fijn voor mijn repressieve functie. Bij grote incidenten, waar meerdere korpsen bij betrokken zijn, ken ik alle collega’s. Dat werkt fijn en zorgt voor een goede samenwerking.

De combinatie van het werk als brandweerman en kledingcoördinator is ook super. Als brandweerman kan ik mij beter inleven in wat er nodig is qua materieel. Je weet heel goed welk materiaal waar voor nodig is.”

Hoe zou je een gemiddelde werkdag omschrijven?

“De afdeling Materieel zorgt voor alles wat de brandweer nodig heeft. Van de voertuigen op straat met de brandweerslangen tot latexhandschoenen. Als het nodig is, schaffen we nieuw materiaal aan. Dan werken we met aanbestedingstrajecten, bijvoorbeeld voor helmen, blushandschoenen, uitrukpakken maar ook werkschoenen. Daarnaast zorg ik ervoor dat alle collega’s voorzien zijn en worden van de juiste kleding. Denk bijvoorbeeld aan het plannen van pas-sessies voor de kleding van nieuwe collega’s.

We maken afspraken met leveranciers, doen de inkoop, controleren facturen en zorgen voor de keuringen van het materieel. Er komt ook een stukje logistiek bij kijken, dat de materialen en kleding op de juiste plek terecht komen. We krijgen iedere werkdag behoorlijk wat meldingen van alle verschillende kazernes in de regio, over bijvoorbeeld materiaal dat zij nodig hebben of materiaal dat beschadigd is. Dit pakken wij allemaal op. We repareren kapotte helmen, maar zorgen er ook voor dat gebruikt materiaal gereinigd wordt. Pakken die na een uitruk vies zijn, wassen wij en verspreiden we weer over de kazernes.”

Hoe spelen jullie in op maatschappelijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld duurzaamheid?

“Als het kan, proberen we materiaal te hergebruiken. Dit doen we bijvoorbeeld met helmen en bluslaarzen. Alles wordt uiteraard eerst goed gecontroleerd en schoon gemaakt voor het hergebruikt wordt. Sinds februari loopt iedereen in onze regio rond in het nieuw operationeel uniform. We hebben dus ook moeten kijken naar wat doen we met de oude kazernekleding. Veel van deze kleding is nog in goede staat. Deze worden hergebruikt door andere regio’s die nog niet bezig zijn met de uitlevering van het nieuw operationeel uniform. Maar we bekijken ook hoe we bijvoorbeeld van de jassen nieuwe producten kunnen maken. Wanneer dat niet mogelijk is, neemt het NIPV de kleding terug. Om het NIPV te ondersteunen, denken alle regio’s mee om een duurzame bestemming te zoeken voor de oude kleding.”

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box