Aan brandweervrijwilliger Karlijn de eer om af te trappen in onze nieuwe rubriek ‘5 brandende vragen aan’. Vanaf december 2020 is zij vrijwilliger bij Brandweer Panningen. Karlijn: “Het helpen van mensen in nood was mijn grootste drijfveer om bij de brandweer te gaan”

Hoe ben je bij de brandweer gekomen?

“Ik heb een vooropleiding (veiligheid en vakmanschap) gedaan bij Defensie om onderofficier in het leger te worden. Tijdens mijn opleiding kwam ik in aanraking met de militaire brandweer. Ik vond de gereedschappen en alles er omheen enorm interessant. Omdat ik nog op school zat, was het toen niet handig om bij de brandweer te gaan. Door een aantal privé gebeurtenissen in 2020 groeide mijn wil om bij de brandweer te gaan. Ik wilde iets doen voor slachtoffers, in plaats van stilstaan en niks doen. Op dat moment besloot ik vrijwilliger te worden bij de brandweer. Het helpen van slachtoffers is mijn drijfveer, daar doe ik het voor”.

Waarom ben je bij de brandweer gegaan?

“Iedereen die hulp nodig heeft, wil dat er iemand is die hulp aanbiedt. De brandweer komt in principe niet als er feest is, dus er is wel eens iets vervelends aan de hand. Het is dan fijn dat je zo’n situatie dragelijker kunt maken of meer ellende kunt voorkomen. Dat vind ik het mooie van het brandweervak. Het is ook erg veelzijdig en dynamisch. En ik krijg erg veel energie van dit vak.”

"Het helpen van mensen in nood was mijn grootste drijfveer om bij de brandweer te gaan”

Karlijn

Hoe werd je ontvangen bij de brandweer?

“Toen ik op gesprek kwam bij Brandweer Panningen was er nog een andere meid die ook op gesprek kwam. Met haar heb ik de dagopleiding gedaan. Toen ik aangenomen werd als vrijwilliger, kreeg ik een warm welkom. Iedereen was heel geïnteresseerd waardoor ik me al snel welkom voelde. Veel vrijwilligers kende ik al een beetje, omdat je uit hetzelfde dorp komt.”

Hoe combineer je de brandweer met je werk?

“Overdag ben ik aan het werk dus dan ruk ik niet uit. Vanaf ongeveer zes uur s’ avonds meld ik me in en draai ik dienst tot zes uur ‘s ochtends. Het is eigenlijk prima te combineren. Verder heb je het ene weekend dienst en het andere weekend niet. Als er in mijn weekend al acht mensen beschikbaar zijn, dan kan ik mij afmelden als dat nodig is. Ik heb de dagopleiding gevolgd bij de brandweer. Dat betekent dat je een jaar lang op vrijdag en zaterdag les hebt. Gelukkig had ik toestemming van mijn werkgever en mocht ik mijn vrije uren hiervoor gebruiken.”

Welke uitruk heeft de meeste indruk gemaakt?

“Dat is een van mijn eerste uitrukken geweest, dat was een dodelijk ongeluk. De melding was een autobrand, dus je gaat daar heen met het idee: we gaan de brand afblussen en dan zijn we klaar. De rollen werden verdeeld en ter plaatse werd vrij snel duidelijk dat er gereanimeerd moest worden en dat het toch wel een heftig ongeval was. Een maatje en ik gingen met de AED richting het slachtoffer. Dat heeft wel grote indruk gemaakt. Voor een van de eerste uitrukken is dat wel heftig, gelukkig heb ik er geen last van gehad.”

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box