Passie voor het brandweervak, dat heeft Jeffrey Tolboom zeker: “Ik wist al van jongs af aan dat de brandweer helemaal mijn ding is.” Sinds september 2023 werkt Jeffrey voor Brandweer Limburg-Noord als adviseur preparatie en brandweervrijwilliger. Deze maand beantwoordt hij de vijf brandende vragen.

Wat is jouw functie binnen de brandweer?

“Ik werk als adviseur preparatie bij de afdeling Operationele Voorbereiding. Ik houd mij binnen de afdeling bezig met de voorbereiding op crises. Zo probeer ik ervoor te zorgen dat de brandweer zo goed mogelijk is voorbereid op het bestrijden van crises, bijvoorbeeld hoogwater of natuurbranden. Je moet dan denken aan het ontwikkelen van plannen en procedures en het meedenken over het organiseren van grootschalige oefeningen. Naast het voorbereiden op crises, werk ik aan projecten binnen de brandweer. Zo ben ik bijvoorbeeld aan het kijken naar de ontwikkelingen rondom drones en wat deze apparaten voor de brandweer kunnen betekenen.

Daarnaast ben ik brandweervrijwilliger in mijn woonplaats Kessel, waar ik sinds kort woon. En word ik Officier van Dienst. Maar ik draai ook dagdiensten als bevelvoerder, wat betekent dat ik op een kazerne in de regio werk en tegelijkertijd kan worden opgeroepen om uit te rukken naar een incident.”

Kun je wat meer vertellen over de afdeling Operationele Voorbereiding?

“De afdeling Operationele Voorbereiding zorgt ervoor dat de brandweercollega’s op straat goed hun werk kunnen doen. Van informatiesystemen in de voertuigen tot en met het ontwikkelen van plannen en procedures of het in kaart brengen van wegafsluitingen. We denken na over welke kazerne er gealarmeerd moet worden en hoe ze dan vervolgens moeten rijden en waar de dichtstbijzijnde bluswatervoorzieningen zijn. Allemaal super belangrijke informatie, zodat onze brandweercollega’s goede hulpverlening kunnen bieden. Er is ook een nauwe samenwerking met de meldkamer, om ervoor te zorgen dat alle voertuigen gereed staan en de functionarissen goed worden gealarmeerd.

Een aantal collega’s, waaronder ik, zijn betrokken bij ontwikkelingen van de brandweerzorg binnen de veiligheidsregio. Je moet dan denken aan De Behapbare Basis, de implementatie van specialistische teams, de brandweercommando-unit en onderzoek naar technologische ontwikkelingen. Tot slot zijn collega’s betrokken bij arbeidsveiligheid en het leren van incidenten.”

"Toen ik iets later ging studeren heb ik bewust een opleiding gekozen waarmee ik makkelijk iets binnen de brandweer kon gaan doen. "

Jeffrey

Hoe ben je bij de brandweer gekomen?

“Ik ben eigenlijk opgegroeid met de brandweer. Mijn vader was brandweerman. Als kind ging ik vaak mee met hem naar de brandweer in Soest, waar ik altijd heb gewoond. Ik wist toen al dat de brandweer helemaal mijn ding is. Op mijn 18e heb ik mij ook meteen aangemeld voor de vrijwillige brandweer. Toen ik iets later ging studeren heb ik bewust een opleiding gekozen waarmee ik makkelijk iets binnen de brandweer kon gaan doen. Dit was de opleiding Integrale Veiligheidskunde. Na mijn studie heb ik bij een brandweer oefencentrum gewerkt en daarna ben ik begonnen als adviseur bij de brandweer van Schiphol. Voordat ik bij Brandweer Limburg-Noord ben gaan werken, heb ik een aantal jaren bij een training- en adviesbureau op het gebied van industriële incidentbestrijding gewerkt. Al die tijd ben ik naast mijn werk ook brandweervrijwilliger geweest als manschap, bevelvoerder en Officier van Dienst.”

Wat maakt het werken bij de brandweer leuk?

“Het werk bij de brandweer is dynamisch en geen dag is hetzelfde. Wat ik leuk vind aan mijn functie is dat ik mij bezighoud met grote incidenten met veel impact. Als dit soort incidenten daadwerkelijk gebeuren, wil je dat de collega’s zo goed mogelijk zijn voorbereid. Fijn om daar mijn steentje aan bij te mogen dragen. Daarnaast heb ik in mijn werk met veel andere partijen te maken, zoals politie, GHOR, Defensie, gemeenten en waterschappen. Het is super interessant om bij deze partijen in de keuken te kijken. En zeker ook de combinatie tussen het werk op kantoor en het werk in het veld, deze variatie vind ik super leuk.”

Zie je nog kansen voor de brandweer?

“Op het moment zijn er veel technologische ontwikkelingen. Deze nieuwe ontwikkelingen kunnen het brandweerwerk makkelijker of veiliger maken, maar kunnen ook dreigingen met zich meebrengen. En wanneer iets nieuw is, zijn we daar misschien nog niet op voorbereid. Hoe kunnen wij als brandweer hier dan het beste op inspelen, om slimmer en veiliger incidenten te bestrijden? Ik zie ook wel een kans om meer ICT’ers binnen te halen bij de brandweer. De kennis die zij meebrengen, kunnen we echt wel veel aan hebben.”

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box