Brandweervrijwilliger Ramon

“Ik laat me niet zo snel gek maken”

Ramon Dijk weet het nog als de dag van gisteren: zijn allereerste uitruk, een woningbrand in Wildervank. Hij was bij zijn moeder. Binnen een paar seconden zat hij op de fiets. “Ik heb nog nooit zo hard gefietst. Omdat ik nog maar net bij de brandweer zat kon ik nog niet zoveel doen, maar het heeft veel indruk gemaakt.”

Deze ervaring versterkte alleen maar Ramons idee dat hij de goede keuze had gemaakt door bij de brandweer te gaan. “Het idee dat je mensen kunt helpen, dat vind ik gewoon heel mooi. Tegelijkertijd is het voor mezelf een grote uitdaging. De adrenaline die je voelt als je in de tankautospuit zit op weg naar een incident, dat is heel bijzonder. Het is fijn om naderhand het gevoel te hebben dat je je best hebt gedaan en dat je iets voor anderen hebt kunnen betekenen.”

Achter dief aan

Van jongs af aan is Ramon al geïnteresseerd in de brandweer en kijkt hij vaak filmpjes op YouTube van uitrukken. Toen hij een paar jaar geleden zag dat ze mensen zochten in Veendam, meldde hij zich direct aan. Inmiddels heeft Ramon zijn opleiding tot manschap bijna afgerond en is hij alleen maar enthousiaster geworden over de brandweer. “Ik vind het mooi dat het om meer gaat dan alleen branden blussen. Veel mensen weten dat niet. In de opleiding leer je ook van alles over technische hulpverlening en over gevaarlijke stoffen. Heel interessant!”

Ramon werkt als assistent-supermarktmanager bij de Lidl. Met zijn baas heeft hij afgesproken dat hij weg kan als de pieper gaat. Omdat hij meerdere collega’s heeft die zijn werk kunnen overnemen, kan dat gemakkelijk. “Soms heb ik sluitdienst en werk ik tot 9 uur ’s avonds. Dan kan ik niet op uitruk. Maar als ik overdag werk en de pieper gaat, laat ik mijn werk vallen en ga ik zo snel mogelijk naar de kazerne. Laatst keek een klant me raar aan toen ik achter de kassa zat en opeens wegrende, die dacht dat ik achter een dief aan ging!”

Rustig blijven

Bepaalde eigenschappen die Ramon toepast in zijn werk, kan hij ook goed gebruiken bij de brandweer. Op sociaal gebied bijvoorbeeld. “In de winkel zijn er wel eens boze klanten. Dan blijf ik rustig. Ik laat me niet zo snel gek maken. Ook bij de brandweer is dat belangrijk, want dan heb je bijvoorbeeld wel eens te maken met emoties bij slachtoffers. Maar ook voor je collega’s bij de brandweer is het belangrijk dat je rustig blijft tijdens incidenten.”

Over het algemeen kan Ramon de brandweer goed inpassen in zijn privéleven. “In Veendam heb je één keer in de twee weken een week dienst. Ik zit op voetbal en als ik een wedstrijd heb, ben ik even niet beschikbaar voor de brandweer. Dat is geen probleem. Ook kun je prima een weekendje weg als je dienst hebt, daar is altijd wel een oplossing voor te vinden. Mijn vriendin vindt het ook mooi dat ik bij de brandweer zit, al is het soms wel lastig voor haar als de pieper midden in de nacht gaat. Ze weet hoe enthousiast ik erover ben en ze snapt gelukkig wel dat ik niet altijd overal bij kan zijn.”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box