Brandweervrijwilliger Mark

“Het blijft bijzonder om zo’n grote brandweerwagen te besturen”

Een grote brand blussen? Nee, geef Mark Redmeyer maar een technisch probleem waarvoor hij een oplossing moet zien te vinden. “Door mijn technische achtergrond heb ik wat meer inzicht op dat vlak. Zo was er een keer een jongetje dat met zijn knieën vastzat in een boom. Om daar met zijn allen een oplossing voor te vinden, dat vind ik mooi.”

Als klein jongetje werd Mark al aangestoken met het brandweervirus, door zijn buurman. “Als zijn pieper ging, ging hij er altijd met een noodgang vandoor. Naderhand vertelde hij dan over wat er was gebeurd. Ik vond dat gelijk interessant. En ik vind het mooi om op deze manier klaar te kunnen staan voor mensen. Tegelijkertijd zit er voor mezelf een grote uitdaging in.”

Mark begon bij de bedrijfsbrandweer in 2009, en later stroomde hij door naar de ‘gewone’ brandweer. “Ik ben toen verhuisd, waardoor ik dichterbij de kazerne kwam te wonen. Ik werk in ploegendienst als elektrostoringsmonteur. Ik draai zowel, dag-, avond- als nachtdiensten en daardoor kan ik ook regelmatig overdag uitrukken vanuit huis. Vanuit mijn werk uitrukken lukt niet, omdat het te ver weg is en omdat ik een eenmansfunctie heb. Als ik wegga is er niemand om mij te vervangen.”

Goede balans

In Winschoten heb je één keer in de vier weken dienst en in de tweede week ben je back-up voor de dienstdoende ploeg. “Ik probeer er in mijn dienstweek zoveel mogelijk rekening mee te houden en in de buurt te blijven. Als je echt niet kunt tijdens je dienstweek, kun je je afmelden via een app. Maar ook buiten mijn dienstweek om ga ik regelmatig op uitruk. Tegelijkertijd moet ik ervoor zorgen dat ik genoeg tijd overhoud voor mijn gezin, dat die balans goed blijft.”

Die balans goed houden, dat lukt aardig. “Mijn vrouw werkt twee dagen in de week en mijn kinderen gaan naar school. Als ik mijn kinderen naar school moet brengen, kan ik niet uitrukken, maar verder kan ik in principe weg. Mijn kinderen vinden het heel leuk dat ik bij de brandweer zit en mijn vrouw staat er ook achter, al vindt ze het soms een beetje irritant als de pieper gaat. Maar dat ligt dan vaak aan de timing, want hij gaat natuurlijk altijd net op het verkeerde moment, bijvoorbeeld tijdens het eten.”

Rust bewaren

Als elektrostoringsmonteur weet Mark veel van techniek en elektronica: kennis die hij goed kan toepassen bij de brandweer. “Als iets vastzit, bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk, vind ik het mooi om daar een oplossing voor te zoeken. Dat doe ik natuurlijk niet alleen, maar met de ploeg samen. Iedereen weet weer net iets anders waardoor we elkaar goed aanvullen. Als je een idee hebt, kun je dat aangeven: misschien kunnen we het zo aanpakken? Zo bekijk je als groep wat de beste mogelijkheid is. De bevelvoerder maakt uiteindelijk de beslissing.”

Naast manschap is Mark ook chauffeur. “Ook al doe ik het al jaren, ik blijf het bijzonder vinden om zo’n grote brandweerwagen te besturen en tijdens een uitruk om voorrang te vragen. Je moet altijd heel scherp zijn, want je maakt gekke situaties mee met mensen die op een onverwachte manier reageren als je komt aanrijden.” Gelukkig blijft Mark altijd rustig tijdens een uitruk, één van de eigenschappen die hem geschikt maken voor de brandweer. “De rust bewaren is de basis, zowel voor jezelf als voor je collega’s. Als je dat doet, kom je er altijd wel uit.”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box