Brandweervrijwilliger Jimmy

“Bij de brandweer moet je elkaar blindelings kunnen vertrouwen”

Na een paar jaar als zzp’er te hebben gewerkt begon Jimmy Kruize het contact met andere mensen steeds meer te missen. Ook wilde hij zich graag inzetten voor de maatschappij. Toen ze mensen zochten bij de brandweer in Winschoten was hij gelijk enthousiast en meldde zich aan. “Het is een hele goede keuze geweest. Inhoudelijk gaat het veel verder dan ik van tevoren dacht, er valt veel te leren.”

Inmiddels heeft Jimmy zijn opleiding tot manschap bijna afgerond en is hij al vaak mee geweest met uitrukken. “In Winschoten is het idee dat je in de praktijk het meeste leert. Dus ook als je nog in opleiding bent, stimuleren ze je om al zoveel mogelijk mee te gaan met uitrukken, ook al kun je nog niet zoveel doen. In het begin voelde ik me heel onwennig, maar nu ik verder ben in mijn opleiding mag ik steeds meer doen.”

Hoewel Jimmy gelijk enthousiast werd toen hij zag de brandweer mensen zocht, is hij zich eerst gaan verdiepen. “Ik wist er eigenlijk helemaal niks vanaf. Dus ik ben eerst eens met wat mensen gaan praten: wat doen jullie eigenlijk allemaal bij de brandweer? Ook heb ik online van alles opgezocht. Ik kwam al snel tot de conclusie dat het een mooie aanvulling zou zijn op mijn werk als belastingadviseur.”

Brandweervirus

Jimmy werkt vanuit huis en kan daardoor ook overdag mee met uitrukken. “In Winschoten heb je één keer in de vier weken een week dienst en in de tweede week ben je back-up voor de dienstdoende ploeg. Als ik dienst heb houd ik er wel echt rekening mee door mijn afspraken thuis te plannen. Ik zeg dan altijd tegen klanten dat ik dienst heb en dat het maar zo kan zijn dat de pieper gaat. Dat vinden ze geen probleem. De meesten vinden het zelfs heel interessant en willen er alles over weten.”

Als Jimmy alleen thuis is met zijn zoon van vier meldt hij zich af voor de brandweer, want hij heeft geen oppas. “Ik heb hem al helemaal aangestoken met het brandweervirus, want hij wil er later ook bij. Als de pieper gaat wil hij gelijk weten wat er is gebeurd, net als mijn partner. Zij staat er gelukkig ook helemaal achter. Toen ik vertelde dat ik had gesolliciteerd zei ze: ‘Leuk, dat is echt iets voor jou.’ Ze vindt het alleen wel eens vervelend als de pieper midden in de nacht gaat.”

Ervaring opdoen

Nu Jimmy zijn opleiding bijna heeft afgerond, merkt hij steeds meer hoe goed de brandweer bij hem past. Overdag zit hij veel achter de computer en is hij bezig met cijfers, maar daarnaast is hij graag praktisch bezig. “Na een hele dag achter de computer gaan mijn handen kriebelen, ik moet ook fysiek bezig zijn. Verder past het werken in teamverband goed bij mij. Het sociale aspect is bij de brandweer heel belangrijk, omdat je alles samen doet. Misschien heb je wel eens bonje met iemand, maar als je vijf minuten later een uitruk hebt, moet je elkaar wel blindelings kunnen vertrouwen. Het is net als bij je familie: die help je ook altijd, ongeacht wat er is gebeurd.”

De komende periode wil Jimmy veel leren als manschap. Toch denkt hij al na over hoe hij daarna zou willen doorgroeien. “Er zijn veel opleidingsmogelijkheden binnen de brandweer, dat is mooi. Ik wil graag nieuwe dingen leren. Ik sta ervoor open om bevelvoerder te worden, of misschien ooit Officier van Dienst. Dan moet je verantwoordelijkheid kunnen nemen en met overtuiging leiding kunnen geven en ik denk dat ik dat wel kan. Maar zo ver is het nog lang niet, eerst maar eens wat ervaring opdoen!”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box