Opladers, batterijen en accu's

Je ligt al in bed en scrolt nog een laatste keer door je berichten op je smartphone en kijkt nog een film op je tablet of laptop – met de lader in het stopcontact om je scherm lekker fel te houden. Je draait je om, gaat slapen en laat je oplader aan het stroom zodat je de volgende dag met een volle batterij weer de dag door komt. Herkenbaar? Toch zitten daar wel behoorlijke risico’s aan vast, waarschijnlijk zonder dat je je dat beseft.

Zijn batterijen gevaarlijk?

Bij normaal gebruik, niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Maar bovenal is het belangrijk om ze op een juiste en veilige manier op te laden.

Een Lithium-ion batterij?

Een Lithium-ion batterij of li-on batterij (of soms ook wel eens LIB genoemd) zijn lichtgewicht, oplaadbare batterijen of accu's  van elektrische fietsen, smartphones, tablets, laptops en hoverboards. Ze worden dagelijks door miljoenen mensen veilig gebruikt. In dit type batterij zit veel meer energie dan in een standaard penlite batterij en dat heeft veel voordelen. Maar tegelijkertijd neemt de zorg over dit nieuwe type batterij toe, omdat deze spontaan kan ontbranden of zelfs ontploffen.

De oplader zelf

Ook de oplader zelf kan een brand veroorzaken. Laat nooit een oplader in het stopcontact zitten zonder dat er een apparaat aan vast zit.

 

hoverboard.jpg

Laad je apparaten op in de buurt van een rookmelder. ’s Nachts opladen raden we sterk af!

Wat is een lithium-ion batterij?

Een lithium-ion batterij is een middel om energie in op te slaan en die chemische energie omzet in elektrische energie. Deze batterijen onderscheiden zich door een hoge energiedichtheid en herlaadbaarheid. In steeds meer toepassingen zien we dit terug, zoals bij hoverboards, telefoons, powerbanks, elektrische fietsen, scooters, maar ook bij bijvoorbeeld koptelefoons en elektrische tandenborstels. En dat zijn juist producten die we in huis hebben.

Zijn lithium-ion batterijen gevaarlijk?

Een gemiddeld huishouden bezit 125 batterijen. Steeds vaker zijn dit ook lithium-ion batterijen. Deze batterijen kunnen oververhit raken en in brand vliegen. Vaak gebeurt dit tijdens het opladen, door het gebruik van niet-originele laders, het overladen van de batterij of door beschadigingen. Helaas neemt het aantal incidenten toe doordat er meer lithium-ion batterijen toegepast worden. Hoewel exacte aantallen niet bekend zijn, waren er in 2017 naar schatting iedere week twee incidenten waarbij dit soort accu’s betrokken zijn.

Wat doen wij aan het gevaar van lithium-ion batterijen

Brandweer Nederland, het Instituut Fysieke Veiligheid en de brandweerregio’s werken samen met het (internationale) bedrijfsleven, universiteiten en hogescholen om onze kennis over energieopslag te vergroten. We maken stappen. Het is belangrijk dat we investeren in nieuwe vormen van educatie, procedures en regelgeving en dat we nieuwe ervaringen onderling delen.
Lithium-ion batterijen Lithium-ion batterijen

Hoe voorkom je dat apparaten met een lithium-ion batterij in brand vliegen?

 • Koop alleen apparaten, batterijen en opladers van gerenommeerde fabrikanten. Van veel producten, die goedkoop in het buitenland worden gekocht, is onduidelijk wat de kwaliteit is
 • Volg de gebruiksaanwijzing van de fabrikant
 • Laat apparaten afkoelen na langdurig of intensief gebruik
 • Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij/accu vol is
 • Leg een batterij niet in het directe zonlicht
 • Gebruik alleen de originele oplader die bij het apparaat geleverd wordt
 • Laad een apparaat (of batterij) op in de buurt van een rookmelder en houd toezicht tijdens het laden. ’s Nachts opladen raden we sterk af
 • Heb je je apparaat of batterij laten vallen? Controleer deze dan op beschadigingen en vervang de beschadigde onderdelen onmiddellijk

Elektrische apparaten: houd ze in de gaten

Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is één van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand te voorkomen.

Schermafbeelding 2016-09-30 om 15.39.18.png

Als het mis gaat met een accu of batterij

Denk altijd aan je eigen veiligheid en bij gevaar: bel 112! Bij lithium-ion batterijen kan er heftige ontbranding plaatsvinden en de gassen zijn giftig. Adem dit dus niet in. De brandweer is bezig met meerdere innovatieve blusmiddelen die beter geschikt zijn voor het blussen van lithium-ion batterijen. Kleine batterijen kunnen worden geblust met water, poeder en schuim.

Herken deze signalen. Ze geven aan dat er (waarschijnlijk) een probleem is met de batterij:

 • Lekkende vloeistof
 • (Overmatige) hitte
 • Sterke geur
 • Rook
 • Vonken

 Neem de volgende stappen bij één of meerdere van deze signalen:

 • Stop onmiddellijk met het gebruik van het apparaat en haal die los van de oplader
 • Breng het apparaat naar buiten en uit de buurt van brandbare materialen, als dit veilig kan
 • Bel 1-1-2 als er een heftige rookontwikkeling is, of er een brand ontstaat. Bij twijfel, altijd 1-1-2 bellen

Voorkom oververhitting

smartphone in bed

Bedek de opladers en batterijen niet om oververhitting te voorkomen. Kijk ook eens kritisch naar je hoesje van je telefoon. Kan je smartphone nog wel zijn warmte kwijt door het silicone hoesje? Kan je laptop wel zijn warmte kwijt als je ermee op bed ligt? Zorg ervoor dat je apparaten, batterijen en opladers goed hun warmte kwijt kunnen. Leg je mobiel dus ook niet onder je kussen!

Delen