Blijf uit de rook

Wees jezelf er altijd van bewust: blijf uit de rook. Rook is altijd schadelijk. Eigenlijk is het heel simpel. Voorkom dat je rook inademt. Ook bij een brand die wat verder weg is. Wacht dus niet op een sirene of aanwijzingen van de brandweer. Sluit bij overlast ramen en deuren schakel de ventilatie uit.

Bezoek de pagina Meer informatie in een overzichtelijke infographic

Rook bevat schadelijke stoffen

Schone rook bestaat niet. Het maakt niet uit wat er brandt: chemische stoffen, (tuin)afval, papier, schoon hout, olie of plastic. Een huis of een bos. Rook zit vol roetdeeltjes en andere schadelijke stoffen die acute en/of langdurige klachten kunnen veroorzaken. Ook bij een woningbrand of een bosbrand kunnen dus schadelijke stoffen vrijkomen. Het gezondheidsrisico hangt samen met de hoeveelheid rook die wordt ingeademd. Rook inademen kan leiden tot brandende ogen, een geïrriteerde neusholte, keel of luchtwegen. Hoe hoger de concentratie rook, hoe sneller deze effecten optreden. De acute risico’s hangen vooral af van de hoeveelheid zwevende deeltjes zoals roet en ander fijnstof, en de hoeveelheid irriterende en verstikkende stoffen.

Onbewust doen mensen in geval van brand het tegenovergestelde van wat goed voor ze is. Vooral in het eerste uur komen veel toeschouwers naar de plaats van het incident. De kans is daarbij groot dat je in de rook staat en die dus ook inademt.

Ontdek meer over rook

Rook in huis bij een brand

Brandveilig wonen

Checklist voor een brandveilige woning

Rook is hinderlijk, rook is altijd giftig!

In 93% van de gevallen komt de brand niet verder dan waar die is ontstaan. De rook kan natuurlijk wel voor veel schade zorgen. De meeste slachtoffers bij brand vallen zelfs door de rook. Sluit als je gaat slapen je deuren zodat rook zich bij brand niet kan verspreiden. Alle rook is giftig.

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box