Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over de brandweer en brandveiligheid.

Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk dan verder op onze website of neem contact met ons op.

1. Bezoek van en aan de brandweer

Kan ik een brandweerkazerne bezoeken?

Wij krijgen veel verzoeken voor het bezoeken van onze posten, bijvoorbeeld met een klas of kinderfeestje. We kunnen hier meestal niet aan meewerken. In sommige gevallen kunnen we je vraag wel doorsturen aan de kazerne. Ze zijn alleen erg druk, dus we kunnen niet toezeggen dat je antwoord krijgt. Stel je vraag via ons contactformulier. Toch iets van de brandweer zien? Kom naar onze open dagen. Je vindt ze in dit overzicht.

Kunnen jullie bij ons les komen geven op school?

In de meeste gevallen kan dat! Tijdens de les leren de kinderen spelenderwijs alles over de brandweer, hoe je brand kan voorkomen en wat je moet doen als er toch brand uitbreekt. Het verschilt per Veiligheidsregio of, hoe en aan welke klas de les gegeven wordt. Kijk voor meer informatie op www.brandweeropschool.nl. Hier kan je ook voor alle klassen lesmateriaal bestellen zodat je zelf een les kan verzorgen. Je kan ook contact opnemen met jouw Veiligheidsregio om de mogelijkheden te bespreken.

 

Hoe geef ik door dat de maandelijkse sirene niet is afgegaan?

Hoor je de sirene bij jou in de buurt tijdens de maandelijkse test niet, neem dan contact op met jouw Veiligheidsregio onder vermelding van jouw postcode. Om exact te kunnen bepalen welke mast je zou moeten kunnen horen, vermeld het huisnummer in de toelichting.  De sirenes zijn bedoeld om buiten te horen. Als je ze binnen niet hoort, is dat geen probleem en hoef je niets door te geven.

 

Er zit een kat in de boom. Wie moet ik bellen?

Bel niet direct de brandweer, want ingrijpen van de brandweer zorgt voor stress bij de kat. Zorg eerst dat de omgeving van de kat een tijdje rustig is en zet wat voer aan de voet van de boom. Probeer de kat niet te lokken, dat geeft de kat stress. Zonder mensen in de buurt komt de kat in de meeste gevallen zelf naar beneden, dit kan wel een aantal uur duren.
Bel wel 112 als het buiten heel warm is, de kat na een aantal uur in een rustige omgeving nog niet naar beneden durft, of wanneer de kat de buurt te lang wakker houdt. Als je je zorgen maakt, bel dan 112 en dan kijken we samen met jou of het goed is dat de brandweer komt helpen.

 

Ik heb thuis zuurstof gekregen. Bij wie moet ik het melden?

De brandweer wil graag weten of er medicinale zuurstof in het pand aanwezig is. Als het goed is, heb je van de leverancier van de zuurstof een sticker gekregen met opschrift ‘O2’ of ‘Zuurstof’. Plak deze sticker op de voordeur of voordeurkozijn zodat de hulpdiensten weten waar ze aan toe zijn als er een brand is. Kijk voor meer informatie op onze website.

Is mijn woning bereikbaar voor de brandweer?

Brandweervoertuigen hebben een doorgang van minimaal drieënhalve meter nodig om je woning te bereiken als er brand in je huis is. Parkeer alleen in de parkeervakken, en minimaal vijf meter uit de bocht. Let er ook op dat je de rood-witte afsluitpaaltjes of brandkranen niet blokkeert. Je riskeert een boete als je dit wel doet.

2. Rookmelders, CO-melders en brandblussers

Komt de brandweer ook aan huis om rookmelders te plaatsen?

Kunt je zelf geen rookmelder plaatsen? Dan kun je het Rookmelderteam inzetten. Zij komen gratis melders ophangen bij mensen thuis. De melder moet dan wel worden gekocht. Meer informatie hierover vind je op de website van brandwondenzorg.nl.

Kan ik de brandweer ook vragen voor controle van rook- en koolmonoxidemelders?

Voor het installeren en regelmatige controle van rook- en koolmonoxidemelders kun je terecht bij een (commercieel) brandbeveiligingsbedrijf. De brandweer werkt niet samen met deze partijen.

Welke spullen moet ik kopen als ik mijn huis (brand)veilig wil maken?

Kijk voor een checklist op onze website. Hang in ieder geval een rookmelder en een koolmonoxidemelder op.

 

Hoeveel rookmelders heb ik nodig?

Hang in ieder geval rookmelders in de hal en op de overloop. Langs die plekken vlucht je als er brand uitbreekt. Belangrijk is dat je de melders als ze in alarm gaan kunt horen. Hang ook melders op in slaapkamers waar dat niet het geval is. Nog beter is het om sowieso melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. Wil je maximale beveiliging, hang dan (gekoppelde) rookmelders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan. Kijk voor meer informatie op onze website.

 

Mijn rookmelder gaat elke keer af. Hoe komt dat?

Dat kan door verschillende dingen komen. De melder kan vuil zijn, de batterij kan leegraken of er komt stoom of tocht in de rookmelder terecht. Als je de rookmelder niet vertrouwt, koop dan een nieuwe of neem contact op met de leverancier. Kijk voor meer informatie op onze pagina over rookmelders.

Welke koolmonoxidemelder kan ik het beste kopen?

De Consumentenbond heeft begin 2020 een artikel gepubliceerd naar aanleiding van een onderzoek en het testen van rookmelders en CO-melders. 

Gebruik geen gecombineerde rook- en CO-melder, omdat rook en koolmonoxide zich anders verspreiden, en dus op andere plekken gemeten moeten worden. De ruimte waarin je verbrandingstoestel hangt is de enige plek waar een gecombineerde melder effectief is.

 

Waar hang ik mijn koolmonoxidemelder op?

Koolmonoxidemelders hang je aan het plafond in de ruimte waar de cv-ketel of geiser is. Als je de melder niet kan horen, kun je beter ook melders in de woonkamer en slaapkamers hangen. Hang de melder in de woonkamer op ademhoogte, in de slaapkamer ter hoogte van het hoofdkussen. Hier hang je de melder op ademhoogte. Hang de melder niet in de buurt van ventilatieroosters. Lees meer op onze website.

Mijn koolmonoxidemelder is afgegaan, wat moet ik nu doen?

Zet alle ramen en deuren zo ver mogelijk open, waarschuw je huisgenoten, ga zo snel mogelijk naar buiten, bel het alarmnummer 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdiensten op. Onthoud deze drie: Ventileer, Controleer, Alarmeer.

 

Bij de buren gaat het alarm af en niemand is thuis. Wat moet ik doen?

Zie je rook, vlammen, of ruik je een brandlucht? Bel dan direct 112. Twijfel je? Neem dan ook contact op met de brandweer via 112. Vertel de buren bij thuiskomst over wat je hebt gedaan.

 

Wat voor brandblusser kan ik het beste kopen?

Ben je op zoek naar een blusmiddel voor in huis, maar weet je niet welke je moet hebben? Hier geven we wat tips en informatie:

  • Een blusdeken is geschikt om een klein brandje te blussen, niet groter dan een voetbal. Voor een brandje in bijvoorbeeld een prullenbak kun je dus een blusdeken gebruiken. Een blusdeken is NIET geschikt voor een vetbrand, dus gebruik deze niet bij een vlam in de pan!
  • Een blusmiddel dat voor thuis het meest geschikt is, is een schuimblusser. Hiermee kun je de meeste beginnende branden blussen. Let er dan wel op dat het een blusser is met een inhoud van 6 liter en dat deze eens in de twee jaar gekeurd moet worden.
  • Water is natuurlijk bij uitstek een uitstekend blusmiddel, behalve bij vloeistof- en elektriciteitsbranden. Dus als je snel kunt beschikken over water, bijvoorbeeld uit een tuinslang, dan is dit ook een prima optie.

Twijfel je of je de brand nog kunt blussen? Start dan geen bluspoging, maar waarschuw je huisgenoten, ga naar buiten en bel daar 112!

Er zijn ook nog andere soorten blusmiddelen, zoals een CO2 blusser en een poederblusser. Bepaal op onze website wat het beste bij jouw situatie past. Lees altijd de gebruiksaanwijzing.

 

Wat is het advies van de brandweer ten aanzien van geschakelde rookmelders op netstroom, waarvan in ieder geval 1 met koolmonoxidefunctie in de buurt van de cv?

Rookmelders op netstroom is een prima systeem. Houd wel in de gaten dat de melders ook batterijen hebben, voor het geval de stroom uitvalt. Bedenk ook dat je de melders na 10 jaar moet vervangen. Dat laatste geldt overigens voor alle melders. Mocht je de melders toch niet op het stroomnet willen aansluiten, dan kun je ook overwegen om melders met een vaste batterij aan te schaffen. Deze batterijen gaan 10 jaar mee bij rookmelders en 7 bij koolmonoxidemelders.
Let op: de koolmonoxidemelder moet in de ruimte van het verbrandingstoestel aan het plafond worden bevestigd. Hier vind je alle details.

 

3. Elektrische apparaten

Is het verstandig om mijn telefoon ’s nachts op te laden?

Alle elektrische apparaten kunnen brand veroorzaken. Laad daarom je telefoon alleen op als je erbij bent. Doe het liever niet ’s nachts. Als je toch ’s nachts oplaadt, leg je telefoon dan op een harde ondergrond (niet je matras of kussen!) en hang een rookmelder op. Laat een apparaat nooit in de lader zitten als de batterij vol is. Dit geldt ook voor een elektrische fiets, hooverboard of ander apparaat met een batterij. Kijk voor meer informatie op onze website.

 

Is de oplader van mijn telefoon of ander apparaat nog goed?

Beschadigingen kun je niet altijd van de buitenkant zien. Ga daarom naar een een specialist of de leverancier. Gebruik altijd de originele lader. Kijk voor meer informatie op onze website.

 

Hoe vaak moet ik mijn wasdroger schoonmaken?

Maak na elke droogbeurt het filter schoon. Lees hiervoor ook de gebruiksaanwijzing. Er kunnen namelijk twee filters in de droger zitten. Voor meer informatie kijk op onze website.

 

Mag ik mijn (af)wasmachine of droger ’s nachts aan laten staan?

Alle elektrische apparaten kunnen brand veroorzaken. Laat het apparaat altijd door een specialist aansluiten. En hang een rookmelder op in de ruimte waar het apparaat staat. Zet het alleen aan als je erbij bent. Doe je het toch ’s nachts, zorg dan zeker voor een werkende rookmelder. Kijk voor meer informatie op onze website.

 

Volgens de leverancier kan ik de acculader van mijn scootmobiel onbeperkt aan laten staan. Is dat wel veilig?

In algemene zin geldt dat je apparaten beter uit het stopcontact kunt halen wanneer de accu vol is. Tegenwoordig is er vaak sprake van een druppellader die zelf bepaalt hoeveel stroom een apparaat nodig heeft en vervolgens stopt met laden als de accu vol is. Vaak is het ook zo dat er een thermische beveiliging op apparaten zit, zodat bij oververhitting de stroom automatisch wordt afgesloten. Toch is dat nooit een garantie: er kan altijd iets stuk gaan waardoor er toch overbelasting of kortsluiting optreedt. Het advies is daarom: haal bij een volle accu de stekker uit de lader. Meer informatie vind je op de pagina over accu's en batterijen.

4. Kachels, gas en barbecue

Ik hoor rare geluiden uit de schoorsteen. Wat moet ik doen?

Een loeiend geluid kan betekenen dat de schoorsteen in brand staat. Blus deze brand met zand en nooit met water. Water verandert door de hitte in stoom. De schoorsteen kan deze druk meestal niet aan. Er is een grote kans op scheuren of zelfs een explosie. Sluit de schoorsteenklep, sluit de luchttoevoer, bel 112 en zet de ramen en deuren open vanwege de mogelijk vrijgekomen koolmonoxide. Kijk voor meer tips over veilig stoken op onze website.

 

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Gebruik je de schoorsteen regelmatig, laat dan een erkende schoorsteenveger minimaal één keer per jaar vegen. Kijk voor meer tips over veilig stoken op onze website.

 

Wat voor hout moet ik gebruiken voor mijn haard of kachel?

Met schoon en droog loofhout. Ander soort hout vergroot de kans op brand in je schoorsteen. Laat je schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een erkende schoorsteenveger. Kijk voor meer informatie op onze website.

 

Ik heb last van de haard of kachel van de buren. Wat kan ik doen?

Ga hierover het gesprek aan met de buren. Informatie over het voorkomen van schoorsteenbranden vind je op onze website. Kijk voor meer tips om overlast tegen te gaan op de site van de GGD.

 

Hoe berg ik mijn gasflessen veilig op?

Bewaar gasflessen altijd rechtop in een goed geventileerde ruimte. Draai de kraan goed dicht, dek de kraan af en controleer de fles op lekkages. Plaats de fles op een goed bereikbare plaats, zichtbaar voor hulpdiensten. Kijk voor meer tips op de site van de ANWB.  

 

We willen barbecueën. Moeten we dat melden?

Elke gemeente heeft regels over waar en wanneer je mag barbecueën. Wil je bijvoorbeeld in het park barbecueën? Vraag bij je gemeente of dit mag.

 

Mijn buren zijn aan het barbecueën. Ik heb hier last van. Kunnen jullie hier wat aan doen?

We adviseren je het gesprek met je buren aan te gaan. Levert dat gesprek niks op, maak dan een melding bij je gemeente.

 

5. Wooncomplexen

De gezamenlijke ruimten (of doorgangen) van mijn woongebouw worden gebruikt voor de opslag van spullen. Kan de brandweer daar wat aan doen?

Het is altijd beter om geen spullen te hebben staan in gangen en hallen. Je kunt erover vallen als je moet vluchten bij brand. Ook is het voor de brandweer moeilijker om de brand te bestrijden. Maar soms mag het wel, dan staat het in het huurcontract. Bijvoorbeeld het stallen van een scootmobiel. Dat hangt dan wel van verschillende voorwaarden af. Je kunt hiervoor beter contact opnemen met de gemeente, afdeling bouw en woningtoezicht.

 

Wij voelen ons in ons huurpand/studentenhuis niet veilig. Kan de brandweer komen kijken?

Op onze website staat informatie over de veiligheid van jouw huurpand of studentenhuis. Heb je daarna nog vragen, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

6. Bedrijf en bedrijfspand

Kan de brandweer voorlichting komen geven bij ons bedrijf?

Wij geven bedrijven, verenigingen en instellingen voorlichting over brandveiligheid. Neem contact op met jouw Veiligheidsregio om de mogelijkheden te bespreken.

 

In ons bedrijfsgebouw is het alarm afgegaan, maar er is niks aan de hand. Bij wie moet ik het melden?

Controleer eerst het gebouw om zeker te weten dat er niks aan de hand is. Heeft jouw bedrijf een koppeling met een particuliere meldkamer? Geef dan aan deze particuliere meldkamer door dat het loos alarm is. Vaak belt de alarmcentrale zelf. Als dat niet het geval is, dan vind je het telefoonnummer bij de brandmeldcentrale of bijbehorende doormeldeenheid. Is jouw bedrijfsgebouw niet aangesloten op een (particuliere) alarmcentrale, dan hoef je het nergens te melden. In beide gevallen: geef door aan de rest van de  gebruikers van het gebouw dat het om een loos alarm gaat.

 

De verkeerde persoon wordt gebeld als er een melding bij jullie komt. Hoe moet ik een ander nummer aan jullie doorgeven?
Geef dit door via jouw provider. Het nummer van jouw provider vind je op de doormeldeenheid bij de brandmeldinstallatie.
Bij wie moet ik een vergunning brandveilig gebruik aanvragen?

Deze vergunning vraag je aan bij het Omgevingsloket.

 

Welke vergunningen heb ik nodig?

Dit is afhankelijk van je situatie. Gaat het om een vergunning voor het brandveilig gebruik van je gebouw, dan zijn er twee soorten:

  1. een ‘omgevingsvergunning activiteit brandveilig gebruik’
  2. een ‘melding brandveilig gebruik’.

In dit infoblad van de Rijksoverheid staat wanneer een omgevingsvergunning of een melding brandveilig gebruik moet worden ingediend.

 

We willen een ontruimingsoefening doen. Moeten we dit melden?

Wanneer de brandmeldinstallatie aangesloten is op onze alarmcentrale en je daadwerkelijk de brandmeldinstallatie voor de oefening in alarm zet, moet je de oefening aankondigen bij jouw provider. Op die manier wordt voorkomen dat de brandweer nodeloos uitrukt. Ook als jouw brandmeldinstallatie doormeldt richting een particuliere alarmcentrale, zorg ervoor dat deze ervan op de hoogte zijn.

Delen