Speciale rookmelders voor doven en slechthorenden

05 oktober 2022
Door regio: Groningen

Brand: je moet er niet aan denken! Wat veel mensen niet weten is dat je bij brand maar drie minuten hebt om veilig je huis uit te vluchten. Niet vanwege de brand, maar vanwege de rookverspreiding. Daarom zijn rookmelders zo belangrijk, om jou op tijd te waarschuwen. Vooral tijdens de uren dat je slaapt, want dan laat jouw neus je in de steek en ruik je niets.

Niet voor niets zijn per 1 juli 2022 rookmelders op iedere verdieping van je woning verplicht. Dit om de kans op slachtoffers te voorkomen en – door het eerder ontdekken van de brand – schade te beperken.

Slecht gehoor?

De meeste mensen worden door het luide signaal van de rookmelder wakker gepiept. Maar wat als je gehoor je de laatste tijd in de steek laat, je slechthorend bent of doof? Het signaal van de rookmelder moet te horen zijn met de binnendeuren dicht en het gehoorapparaat uit. Hoor je ze niet? Dan zijn er gelukkig verschillende systemen op de markt die daarbij helpen.

In onderstaande video’s leggen we je alles uit over rookmelders voor doven en slechthorenden. Bij de linkervideo zit een doventolk en de rechtervideo is volledig ondertiteld. Klik op de foto om de video te starten.

Video's

Video met doventolk
Video met ondertiteling

Geluidsversterker

Voor mensen die de hoge pieptonen van een rookmelder niet goed horen is een versterker ontwikkeld die je kan koppelen aan een speciale rookmelder. De versterker geeft een lage frequentie alarm tussen de 85dB en 520Hz.

Lichtflits & trilplaat

Er is een rookmelder die speciaal ontworpen is voor doven en slechthorenden. Dit alarm is koppelbaar en bestaat uit twee onderdelen: een strobe die felle flitslichten geeft en een trilplaat die je onder je kussen kunt leggen en inschakelt in geval van nood. Zo ben jij altijd direct op de hoogte als er brand uitbreekt, ook als je slaapt. Met deze melders kun jij weer met een gerust hart wonen en slapen.

De strobe hang je op of zet je neer en deze geeft felle flitslichten af. De flitsen zijn zowel overdag als ’s nachts goed te zien. De trilplaat kun je onder je kussen of matras leggen. Door de beweging van dit apparaatje zal je snel wakker worden zodat jij op tijd de ruimte kunt verlaten. Naast meerdere rookmelders kan je daar ook een hittemelder en koolmonoxidemelder aan koppelen. De indicator laat zien welke melder er in alarm gaat: brand, hitte of koolmonoxide.

Slimme melders

Inmiddels zijn er ook rookmelders in omloop die niet alleen een akoestisch signaal geven. Die slimme rookmelders gaan een paar stappen verder. Zo kun je een push of e-mail bericht op je smartphone en tablet ontvangen waar in huis rook, brand of extreme temperatuurstijging gemeten is. Op elke verdieping kunnen een aantal slimme lampen een visueel alarm geven door te gaan knipperen, de rolluiken gaan open, en je elektrische apparaten in de buurt worden uitgeschakeld. Er zijn ook slimme rookmelders die jou, familie, buren of vrienden een waarschuwing sturen op je smartphone als er rook in huis wordt waargenomen.

Een wek- en waarschuwingssysteem

Een wek- en waarschuwingssysteem, ook bekend als bereikbaarheids- en veiligheidssysteem, is een hulpmiddel voor doven en slechthorenden. Als je moeite heeft om de deurbel, telefoon, rookmelder en/of babyfoon te horen kan een wek- en waarschuwingssysteem je daarbij helpen. Het systeem waarschuwt met harde geluiden, flitsen en/of trillingen.

 

Vergoeding zorgverzekeraar

Ben je slechthorend of doof? Dan krijg je een wek- en waarschuwingssysteem vergoed vanuit de basisverzekering als je voldoet aan de vergoedingsregels van de zorgverzekeraar. Je kunt een wek- en waarschuwingssysteem aanvragen via de audicien of zelf een aanvraag indienen via de leverancier van jouw zorgverzekeraar. Echter, je hebt daarvoor wel een voorschrift nodig van een KNO-arts, audiologisch centrum of van een audicien. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

 

Kijk voor meer informatie op:

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box