Junioren Hoogezand Nederlands Kampioen Jeugdbrandweer 2023

07 oktober 2023
Door regio: Groningen

Het is het juniorenteam uit Hoogezand gelukt om tijdens het Nederlands Kampioenschap Jeugdbrandweer in Waardenburg de kampioensschaal te bemachtigen. Zij lieten tien andere teams achter zich. Het aspirantenteam uit Delfzijl werd zesde en leverde de beste pompbediende in hun leeftijdscategorie.

‘Ongelofelijk trots, echt fantastisch’ lacht jeugdleider Mark Heemskerk van de jeugdploeg uit Hoogezand, ‘Het was totaal niet verwacht. Het is een hele nieuwe ploeg met nog niet veel wedstrijdervaring. En als je dan Landskampioen wordt? Dat is echt het allermooiste.’

Eigenschappen

Volgens Heemskerk zijn de junioren mede door hun efficiënte manier van werken, het bokje voor elkaar staan bij problemen en het tonen van maximale inzet, winnaar van de wedstrijd geworden.

Juniorenteam uit Hoogezand wint NK Jeugdbrandweer

Ella (12) is door het dolle heen: ‘Echt zo leuk, dit had ik niet verwacht. Ik dacht misschien top vijf maar dit is echt fantastisch’. Ook teamgenootje Niels (13) kan zijn geluk niet op: ‘We zijn zo blij!’

Zesde van Nederland

Het jeugdteam uit Delfzijl kijkt ook terug op een mooie prestatie. Ze zijn dan wel geen eerste geworden, dat mag de pret niet drukken. Jeugdleider Seeliena Hartog is trots op haar aspiranten. ‘Je bent wel gewoon zesde van Nederland nu, daarmee laat je meer dan 150 jeugdteams achter je en dan hebben we ook nog de beste pompbediende van Nederland in ons team zitten. Dat is echt een goede prestatie.’

De aspiranten van Delfzijl werden zesde van Nederland

Lage Druk

De prijzen waren in Waardenburg te verdelen over twee verschillende leeftijdscategorieën: junioren (12-15 jaar) en aspiranten (16-18 jaar). De teams speelde in de discipline Lage Druk. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van een tankautospuit bij het ‘blussen’ van het vuur. In totaal hadden zich per leeftijdspoule, elf ploegen geplaatst (22 in totaal).

Binnen de tijd

De bedoeling is om binnen dertig minuten de brandhaard te vinden en te blussen. Waarbij natuurlijk ook goed gekeken moet worden of er niet nog slachtoffers of andere belangrijke zaken spelen. Als dat gelukt is, heeft het team nog vijf minuten om de boel op te pakken en in te ruimen. Lukt dat allemaal niet binnen de tijd kost dat bonuspunten of levert het zelfs verliespunten op.

Hoge druk

Het aspirantenteam van Hoogezand speelde 30 september ook een NK finale maar deze wedstrijd wordt door organisatorische omstandigheden in december opnieuw gespeeld.

 

Lees ook: Groninger brandweerjeugd naar Nederlands Kampioenschap Jeugdbrandweer

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box