Groninger brandweerjeugd naar Nederlands Kampioenschap Jeugdbrandweer

27 september 2023
Door regio: Groningen

Het is drie teams van Jeugdbrandweer Groningen gelukt om een finaleplaats te bemachtigen op het Nederlands Kampioenschap Jeugdbrandweer. Het junioren- en aspirantenteam van de post Hoogezand en het aspirantenteam uit Delfzijl strijden op 30 september in Zeewolde en 7 oktober in Waardenburg om het eremetaal. 

In Zeewolde wordt de finale Hoge Druk gespeeld door de aspirantenploeg uit Hoogezand en een week later strijden de aspiranten van Delfzijl en de junioren van Hoogezand in Waardenburg om de kampioenstrofee in de categorie Lage Druk.

Finale: twee leeftijdspoules en twee disciplines

De prijzen zijn te verdelen over twee verschillende leeftijdscategorieën namelijk junioren (12-15 jaar) en aspiranten (16-18 jaar jaar) en in twee disciplines: Hoge -en Lage Druk. Waarbij een van de grote verschillen is dat Hoge Druk gespeeld wordt door teams die over een tankautospuit beschikken en dat is bij Lage Druk niet het geval.

De jeugdploeg van Delfzijl die uitkomt in de categorie Lage Druk

Vijf van de gelukkige jeugdbrandweerleden, die -samen met hun ploeg- Groningen vertegenwoordigen op het NK vertellen graag over hun deelname aan deze wedstrijd. 

Bijzondere laatste finale voor Myrthe uit Delfzijl

Voor bevelvoerder Myrthe Koning (17) van Jeugdbrandweer Delfzijl is deze finale wel een hele bijzondere: het is namelijk de laatste keer dat ze meegaat als bevelvoerder naar een wedstrijd. Ze wordt binnenkort achttien en dan moet ze helaas de jeugdploeg verlaten. Myrthe: “Het is de derde keer dat ik mee mag naar een NK maar deze keer is wel echt de allerlaatste en is daarom extra speciaal. Ik heb er echt heel veel zin in.”

Bevelvoerder Myrthe Koning speelt haar laatste Jeugdbrandweerwedstrijd

Koning is gebrand op de winst maar is ook realistisch: “In de top vijf eindigen zou tof zijn maar landskampioen worden, dat is toch wel het ultieme doel.” Ze heeft er wel vertrouwen in, lacht ze. Volgens haar zit het team op dit moment goed in elkaar. “We kunnen goed samenwerken en werken ook echt voor elkaar. We zijn een heel hecht team. We houden van een lolletje maar staan er wel wanneer het nodig is. Dat zijn wel echt onze sterke punten.”

Hoogezandsters Daniël en Dylano gaan voor de winst

Junioren Daniël de Bijl (12) en Dylano Trip (13) hebben een simpel doel: “Gewoon goed je best doen en plezier hebben, dan komt de rest vanzelf.” Dylano weet waar ‘ie over praat want het is ook voor hem niet de eerste keer dat hij naar een landelijke finale mag. “Het is de tweede keer en ik heb geleerd van de vorige keer dat je rustig moet blijven en goed naar elkaar moet luisteren.” zegt hij.

Daniel en Dylano gaan samen met hun Groninger Jeugbrandweergenoten naar het NK

Bevelvoerder Daniël is strijdlustig en denkt dat een top vijf notering er wel in zit: “Als we ons best doen en we binnen de tijd blijven dan moet dat lukken. Het zit ‘m in bijvoorbeeld het sneller opruimen van de spullen. Maar het belangrijkste is samenwerken en dat doen we.”

Thomas en Jesse uit Hoogezand willen knallen

Het aspirantenteam uit Hoogezand doet mee in de categorie Hoge Druk maar echt zenuwachtig zijn de tieners niet. Jesse van Huizen (16) speelt voor de tweede keer mee en kan goed omgaan met de stress. “Spanning is er altijd, we zitten de finaledag best lang in de auto dus dan kun je er al goed over nadenken maar het loopt toch altijd anders dan je denkt. Gewoon gefocust blijven.” Bevelvoerder Thomas Veen (16) vult aan: “Je kunt blijven gokken wat de scenario’s zijn maar daar heb je niets aan. Ik heb er wel ontzettend veel zin in, dat sowieso. Ik probeer het overzicht te houden en structuur te bieden en dan gaan we ervoor!”

Jesse en Thomas van Jeugdbrandweer Hoogezand willen knallen

Of er een podiumplaats erin zit weten ze niet, maar in ‘het linkerrijtje’ willen ze wel graag belanden. Thomas: “Het kan alle kanten opgaan. We gaan voor de eerste plek maar als we derde worden ben ik ook al heel blij”. Jesse lachend: “Nee we moeten landskampioen worden, anders moeten we op bitterballen trakteren!”

Team ‘Hoge Druk’ uit Hoogezand

Brandweer Groningen wenst alle Jeugdbrandweerleden heel veel succes en nog veel meer plezier tijdens de finaledagen in Zeewolde en Waardenburg! Wil jij ook bij de Jeugdbrandweer? Dat kan! Check onze Jeugdbrandweerpagina via www.brandweer.nl/groningen/jeugdbrandweer

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box