Bij kazerne Staphorst zijn alleen brandweervrijwilligers actief. Brandweervrijwilligers hebben een baan en daarnaast zijn zij vrijwilliger bij de brandweer. Voor hen gelden dezelfde eisen voor opleiden en oefenen als bij de beroepskrachten in Deventer en Zwolle. Het grootste verschil is dat vrijwilligers niet op de kazerne paraat staan, maar bij een alarm vanuit hun werk of thuis naar de kazerne komen en dan pas uitrukken. Omdat een vrijwilliger in 4 minuten op de kazerne moet zijn, kunnen zij binnen 5 minuten na het alarm uitrukken.
De grootste risico’s voor kazerne Staphorst zijn de A28, de A32 en de spoorlijn.
Staphorst is een hechte club en gedreven als het gaat om bijzondere klussen.
Een van onze opvallende specialisaties is de beheersing van branden op de karakteristieke rietendaken van monumentale boerderijen. Onze manschappen beschikken over uitgebreide expertise en ervaring, waardoor ze precies weten hoe ze dergelijke branden moeten aanpakken en effectief kunnen bestrijden.
Daarnaast hebben wij als specialisme natuurbrandbestrijding. We zijn uitgerust met een speciale 4×4 die ons in staat stelt snel en doeltreffend op te treden bij branden in natuurgebieden.
Bij kazerne Staphorst werken 23 vrijwilligers
Kazerne Staphorst heeft natuurbrandbestrijding als specialisme en is gespecialiseerd in het bestrijden van branden in panden met een rieten kap
Kazerne Staphorst beschikt naast een tankautospuit over een tankautospuit 4×4 (in te zetten bij natuurbranden), en een boot
We oefenen elke week op maandagavond
Werken bij de brandweer, zonder je huidige baan op te geven? Het kan! Honderden brandweermannen en -vrouwen in de regio combineren het zijn van brandweervrijwilliger met hun werk of studie. Meer weten over het werk, de opleiding en vergoedingen die je als brandweervrijwilliger krijgt?