Kazerne Barneveld

Over de kazerne

In het hart van Barneveld staan wij altijd paraat. Met twee posten in het dorp – een hoofdpost buiten de kern en een kleine, snelle post in het centrum – zorgen we voor een snelle respons in alle hoeken van de gemeente. Met deze strategische verdeling zorgen we ervoor dat we de volledige bebouwde kom en het centrum van Barneveld op ons best kunnen bedienen.

Jaarlijks reageren we op meer dan 300 oproepen. Of het nu een groot of klein incident is, onze toewijding blijft hetzelfde. We zijn er om schade te beperken, hulp te verlenen en levens te redden, iets wat onze inzet als vrijwillige brandweer diepgaand en heel betekenisvol maakt.

 

De mensen maken de post
De brandweerploeg in Barneveld telt een enthousiast team van 34 leden, inclusief één vrouw, met allemaal een enorme passie voor de brandweer. We zijn opgedeeld in drie blusploegen, waardoor iedereen regelmatig de kans krijgt om uit te rukken. Deze structuur zorgt ervoor dat we een goede inzetbaarheid kunnen garanderen en dat al onze brandweermensen actief blijven en evenveel ervaring opdoen.

De leeftijden in ons team variëren van 25 tot 60 jaar. Deze samenstelling brengt een mooie mix van frisse energie en waardevolle ervaring samen. Iedereen heeft heel verschillende beroepen als achtergrond; van productiemedewerkers tot advocaten. Dit zorgt voor een uitgebreid kennispakket boven op onze training van de brandweeropleiding en komt tijdens inzetten uitstekend van pas.

 

Onze specialisaties
Elke brandweerpost heeft zijn eigen expertise en specialisaties. in Barneveld zijn we gespecialiseerd in:

 • Chemiepakken: Bij ons vind je naast de standaarduitrusting ook chemiepakken in de brandweerauto. Deze zijn onmisbaar bij incidenten met gevaarlijke stoffen. Gezien de aanwezigheid van grote industriële bedrijven die werken met diverse chemicaliën en ammoniak, is deze specialisatie heel belangrijk. In Barneveld zijn we volledig opgeleid om veilig en effectief te handelen bij chemische incidenten.
 • Schuimblusaanhanger: Voor grootschalige vloeistofbranden beschikken we op onze post over een schuimblusaanhanger. Met deze aanhanger kunnen we heel effectief een brandend gebied bedekken met schuim en kunnen we de vlammen snel en veilig doven.
 • Arbeidshygiëne: Wij zijn één van de posten die de taak heeft om te zorgen voor een veilige en hygiënische afhandeling van vervuilde uitrusting. Na een inzet waarbij onze pakken zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen, worden ze direct vervangen. Op deze manier garanderen we dat onze brandweermensen altijd met schone en veilige uitrusting weer uitrukken.

Een warme band met Barneveld
In de levendige gemeenschap met zo’n 40.000 inwoners, zijn we een betrouwbaar onderdeel van het dagelijks leven. Verbonden met het dorp en haar lokale initiatieven en activiteiten. Met een uitgebreid centrum, spoorlijnen, twee snelwegen, en drie industrieterreinen, varieert ons werk van het redden van mensen uit brandende gebouwen tot het ingrijpen bij chemische lekkages en hulpverlening bij huis-tuin- en keuken incidenten.

 

Onze voertuigen
Elk voertuig heeft zijn eigen belangrijke rol bij het garanderen van de veiligheid in de regio. In Barneveld hebben we de volgende voertuigen op de kazerne staan:

 • Multi-inzetbaar brandweer voertuig – first responder: Dit snelle en wendbare voertuig wordt ingezet voor directe medische hulp en kleine branden. Zo zijn we snel ter plaatse in het dichtbebouwde centrum van Barneveld.
 • Tankautospuit: De moderne en veelzijdige brandweerauto, volledig ingericht voor iedere brandweeruitruk.
 • Schuimblusaanhanger: Speciaal voor grootschalige vloeistofbranden, zoals brandstof lekken. Deze aanhanger levert het noodzakelijke schuim om deze ingewikkelde branden effectief te bestrijden.
 • Tankautospuit reservevoertuig: Een extra tankautospuit, altijd klaar om in te springen bij grotere incidenten of als reservevoertuig wanneer een voertuig van een andere post in onderhoud is.
 • Hoogwerker: Onmisbaar voor reddingsacties en brandbestrijding op hoogte. Deze hoogwerker is ook belangrijk voor het veilig afhijsen van patiënten in samenwerking met de ambulance.
 • Hulpverleningsvoertuig: Uitgerust met gespecialiseerd gereedschap voor complexe hulpverleningssituaties, zoals zware verkeersongevallen.
 • Haakarmvoertuig: Dit voertuig gebruiken we voor grootschalige watertransporten tijdens grote branden, met name in landelijke gebieden.
 • Arbeidshygiëne voertuig: Met dit voertuig garanderen we de veiligheid van de brandweermensen in de regio door ze te voorzien van een schone uitrusting.

Samen sterk
Buiten onze diensten vinden we het belangrijk om de teamgeest te versterken door samen activiteiten te ondernemen. Zo organiseren we jaarlijkse uitjes, zoals een weekendje weg met het hele team en houden we af en toe gezellige sociale avonden in onze kazerne. Deze momenten van samenzijn versterken onze onderlinge band en maken ons meer dan collega’s; we zijn een familie die samen de veiligheid in Barneveld waarborgt.

 

Sluit je aan bij de post in Barneveld
In Barneveld zijn we altijd op zoek naar nieuwe, gemotiveerde vrijwilligers. Wil je bijdragen aan de veiligheid en het welzijn van je gemeenschap, een mooie vergoeding ontvangen voor je inzet en woon je dicht bij de kazerne op de Beekstraat? Sluit je aan bij onze brandweerfamilie en ervaar de voldoening die je krijgt van het helpen van anderen in nood.

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box