Brandweervrijwilliger Wessel

“Ik vind het geweldig om op deze manier klaar te staan voor andere mensen”

Bij de jeugdbrandweer werd Wessel ‘besmet’ met het brandweervirus en inmiddels is hij alweer zo’n twee jaar vrijwilliger bij de brandweer in Delfzijl. Alles aan de brandweer vindt hij mooi: van het helpen van mensen en het werken in teamverband tot het blussen van branden en bezig zijn met techniek.

“Vanaf mijn elfde heb ik bij de jeugdbrandweer gezeten. Dat waren mooie jaren. Je werkt met echte materialen en doet mee aan wedstrijden door heel Nederland. Ook het werken in teamverband vind ik mooi. Iedereen heeft een andere achtergrond en vult elkaar aan. In die tijd droomde ik er al van dat ik vanaf mijn achttiende vrijwilliger zou worden en de pieper op zak zou hebben. Toen ik achttien werd heb ik dan ook diezelfde dag nog gesolliciteerd. Ik vind het echt geweldig om op deze manier klaar te staan voor andere mensen.”

Tweede familie

“Hier in Delfzijl hebben we om de twee weken een week dienst. In het begin sprak ik vooral met vrienden af als ik geen dienst had. Maar ik ben daar wel wat losser in geworden de afgelopen twee jaar. Nu denk ik steeds vaker: het is op vrijwillige basis. Soms meld ik me nu wel af als ik dienst heb, maar als er dan iets gebeurt baal ik toch. Aan de andere kant is het ook zo dat de brandweer een soort tweede familie is geworden. Dus het sociale vind ik hier ook heel erg. Ik ben hier met open armen ontvangen en iedereen helpt me overal mee. Maar dat moet ook wel, want je hebt elkaar keihard nodig als je bij een incident staat.”

Ook overdag beschikbaar

“Ik werk als proces-operator bij Eneco, in ploegendienst. Daardoor ben ik ook overdag beschikbaar. Dat komt goed van pas bij de brandweer, want we hebben overdag juist vaak tekorten, omdat de meeste mensen dan werken.”

Helpen bij grote brand

“Een tijdje geleden was er een grote brand op het bedrijventerrein in Farmsum. Er is toen kazernealarm gegeven, wat betekent dat iedereen wordt opgeroepen. Ik zat in de vierde tankautospuit en heb vooral geholpen met het koelen en het voeden van de vitale processen met water. De brand ontstond halverwege de middag, om half tien ’s avonds was de brand onder controle. Uiteindelijk zijn we met zijn allen tot twaalf uur ’s nachts bezig geweest, want we moesten natuurlijk ook nog opruimen. We waren heel trots dat er vanuit onze kazerne vijf voertuigen naar die brand zijn gegaan. Mooi dat ik hier ook een bijdrage aan heb kunnen leveren!”

Veel specialismen

“We hebben in Delfzijl veel verschillende specialismen en dus veel mogelijkheden om door te groeien, dat is mooi. Naast een hoogwerker, schuimblusvoertuig en een oppervlaktereddingsteam hebben we ook nog een grootwatertransport en een hulpverleningsvoertuig. De hoogwerker lijkt me interessant en ik zou wel chauffeur willen worden. Verder kijk ik wel wat er op mijn pad komt.”

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box