Brandweervrijwilliger Tim

"Het geeft een kick om mensen te kunnen helpen"

“Als het lukt om een serieuze woningbrand in de kiem te smoren of om slachtoffers die bekneld zitten in een voertuig goed te bevrijden, is dat gaaf. Ik vind het mooi om met mijn werk bij de brandweer een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij. Daar doe ik het voor.”

“In Delfzijl hebben we veel specialismen, onder meer vanwege de ondersteuning die we leveren op het Chemie Park. Dat maakt het mooi. Ik ben chauffeur en bediener op elk voertuig, daarnaast ben ik nog zwemmer en inzetleider bij het Oppervlakte reddingsteam (OVRT). Het kost allemaal best veel tijd, maar ik haal er elke dag veel energie uit en vind het fantastisch om deel uit te mogen maken van Brandweer Delfzijl.”

Hechte vriendengroep

“Met elkaar moet je zorgen dat je een incident meester wordt. We hebben allemaal dezelfde opleiding gevolgd en we zijn goed op elkaar ingespeeld. De onderlinge binding binnen de brandweer is bijzonder en er ontstaan ook vriendschappen. Ik heb een hechte groep met kameraden binnen de brandweer. Dat zijn niet persé allemaal mensen van dezelfde blusploeg, gewoon mensen met wie het goed klikt. We kijken regelmatig samen Formule 1, steken de barbecue aan of drinken gewoon een biertje. Heel gezellig.”

Thuis afspreken

“Ik werk als vakinhoudelijk medewerker brandweerzorg binnen Veiligheidsregio Groningen. Ik regel verschillende dingen voor een deel van onze brandweerposten, van het programmeren van een nieuwe pieper tot het organiseren van informatiebijeenkomsten om nieuwe vrijwilligers te werven. Een ontzettend leuke en afwisselende baan. Ik kan eigenlijk wel stellen dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt, alle dagen met de brandweer bezig zijn verveelt nooit!”

Steun van vriendin

“Mijn vriendin staat daar gelukkig honderd procent achter. We hadden al een relatie toen ik bij de brandweer ging en we hebben het er toen uitgebreid over gehad. Ze weet dat de pieper elk moment kan gaan en dat ik dan snel weg moet. Maar na zoveel jaren is dat ook wel normaal geworden. Het is iets dat bij ons leven is gaan horen.”

Teamplayer en leergierig

“Flexibiliteit is een belangrijke eigenschap die je nodig hebt bij de brandweer. Je weet nooit wanneer de pieper gaat en in wat voor situatie je terechtkomt. Ook moet je een teamplayer zijn, want je doet het nooit alleen. Verder is het denk ik goed om leergierig te zijn. Want er verandert continu van alles op het gebied van bijvoorbeeld inzettechnieken. Hoe open je een deur, hoe beweeg je je voort? Van dat soort dingen moet je op de hoogte zijn. Maar het belangrijkste is om vooral jezelf te zijn.”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box