Brandweervrijwilliger Matthijs

‘De saamhorigheid bij de brandweer is bijzonder’

Matthijs is nu ongeveer negen jaar vrijwilliger bij de brandweer in Delfzijl. Naast zijn werk wilde hij graag iets doen voor de maatschappij. Matthijs heeft een druk gezinsleven maar kan het goed combineren. “Binnenkort word ik voor de tweede keer vader. We moeten als gezin steeds weer een nieuwe balans vinden. Het is ook logisch dat je een leven naast de brandweer hebt, dat heeft iedereen. Veel activiteiten bij de brandweer zijn goed planbaar, zoals oefeningen. Je weet alleen nooit wanneer de pieper gaat.”

“Delfzijl is een hele diverse post, vanwege het grote en bijzondere verzorgingsgebied. Wij doen namelijk ook ondersteuning op het Chemie Park en bij de industriële bedrijven daar omheen. Daarom hebben we diverse specialistische voertuigen, waaronder een schuimblusvoertuig voor het bestrijden van industriebranden. Ook hebben we een oppervlaktereddingsteam voor het redden van drenkelingen. Ik doe er veel specialismen bij, want ik vind het leuk om allround te zijn. Ik ben chauffeur en bediener op alle voertuigen. Overigens mag je het zo gek maken als je zelf wilt. Het is ook helemaal goed als je basis manschap bent. Als je meer wilt doen mag dat, maar het hoeft niet.”

Combinatie met werk

“Toen ik op mijn werk vertelde dat ik bij de brandweer ging, reageerde iedereen gelijk heel positief. Wagenborg is een grote onderneming en bovendien koninklijk, daarom vinden we het belangrijk ook een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Als hier een incident is, willen we ook graag geholpen worden. Dus waarom zouden we het dan tegenhouden als een collega bij de brandweer wil? Als de pieper gaat is er vaak wel een collega die mijn werk kan overnemen. Maar als hij gaat terwijl ik in overleg zit, kan ik niet altijd weg. Ik probeer er op mijn werk wel een beetje rekening mee te houden als ik dienst heb, maar het lukt niet altijd. De brandweer is professionele hulpverlening, maar het blijft wel een hobby. Mijn eerste inkomen is mijn baan.”

Ooievaar in de tuin

“Werken bij de brandweer is dynamisch en spannend. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Ik vind het mooi dat ik bij de brandweer dingen leer die ik in het dagelijks leven ook kan gebruiken. Tijdens de opleiding tot bevelvoerder heb ik bijvoorbeeld veel geleerd over leiding geven. Ook de saamhorigheid is bijzonder: we zijn echt een team. En we hebben mooie tradities. Toen mijn zoontje net was geboren kwam de ploeg langs met drie wagens en loeiende sirenes om een ooievaar in de tuin te zetten.”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box