Brandweervrijwilliger Johan

“Door de brandweer heb ik me ontwikkeld op sociaal vlak”

Het ene moment heeft hij een gesprek met een klant op kantoor en het andere moment is hij bezig om een paard uit de sloot te halen. Het onvoorspelbare is één van de dingen die Johan Slotema zo mooi vindt aan het brandweervak. “Je moet snel kunnen schakelen, daar hou ik van.”

“Ik ben begonnen bij de brandweer in Roden. Een paar jaar geleden ben ik in Leek gaan werken, maar ik woon nog wel in Roden. Daarom ben ik nu opstapper in Leek. Dat betekent dat ik overdag help met de paraatheid. Ik werk op een administratiekantoor en ik kan altijd weg als de pieper gaat. Daar heb ik afspraken over gemaakt. Als iets klaar moet, kan dat ’s avonds meestal ook nog wel. En ik probeer ruimte te creëren door vooruit te werken. Ik merk ook dat klanten er begrip voor hebben als ik weg moet omdat de pieper gaat. Vaak vinden ze dat alleen maar mooi.”

Doorgroeien

“Toen ik begon bij de brandweer had ik mijn groot rijbewijs al. Vervolgens was het maar een kleine stap om chauffeur te worden bij de brandweer, daarvoor heb ik een opleiding gedaan. Je leert dan bijvoorbeeld wat de regels zijn rondom rijden met sirenes. Een tijdje later waren ze op zoek naar bevelvoerders. Dat leek me ook wel wat. Ik vind het een mooie positie omdat je meer aansturend bent en meer verantwoordelijkheid hebt. Dat past mij wel.”

Gelijk opstappen

“We zijn bij de brandweer altijd op zoek naar mensen die willen doorgroeien. Maar ook als je net begint hoor je er gelijk bij. We stimuleren het hier in Leek heel erg om meteen mee te gaan met een uitruk als je nog bezig bent met je opleiding voor manschap. Ga maar gewoon kijken, daar leer je het meeste van. Toen ik één dag bij de brandweer zat, ging mijn pieper. Ik ben toen ook gelijk opgestapt, supermooi.”

Zelfontwikkeling

“Sinds ik bevelvoerder ben, ben ik meer gaan nadenken over hoe je omgaat met mensen en over hoe je persoonlijke doelen kunt bereiken. Ik merk dat ik me heb ontwikkeld op het gebied van leiderschap. Het sociale aspect is heel belangrijk bij de brandweer. Ik ben iemand die graag wil dat mensen zich op hun gemak voelen. Even een praatje maken en vragen hoe het met iemand is. Dat zat altijd al wel in me, maar is bij de brandweer veel meer naar voren gekomen. Dat vind ik mooi om te merken.”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box