Onweer, donder en bliksem

De lucht ziet er dreigend uit, de wind waait steeds harder en dan is daar ineens een flits. Het rommelt, onweer en bliksem. Ongeveer 200.000 keer per jaar slaat in Nederland de bliksem in. Soms met flinke schade aan bijvoorbeeld je woning. Maar wat wil je ook met een temperatuur van de bliksem die oploopt tot ongeveer 30.000 graden Celsius.

Die schade wordt veroorzaakt door overspanning (inductie). De bliksem , die wel 5 tot 6,5 kilometer lang kan zijn, hoeft niet eens direct in te slaan op je huis. Als een boom naast je huis wordt geraakt kan de spanning via de leidingen in de grond, zich naar je huis verplaatsen en slaat door op je elektrische apparaten. Als bliksem thuis inslaat kan er brand ontstaan, muren kunnen scheuren of inzakken.

Wat (niet) te doen

  • Ga niet zwemmen bij onweer

    Water is een uitstekende geleider, en een blikseminslag in het water kan 100 meter verderop nog fataal zijn
  • Auto door bliksem getroffen

    Als je auto door bliksem is getroffen, hoef je geen lantaarnpaal of vangrail aan te tikken om hem te ontladen. Het casco van een auto werkt namelijk als een kooi van Faraday, waardoor de stroom via het dak en de zijkanten naar de grond wordt geleid. Een kooi van Faraday, genoemd naar Michael Faraday, is een kooivormige constructie van elektrisch geleidend materiaal, zoals koper of ijzer, die ervoor zorgt dat statische elektrische velden niet tot binnen de kooi kunnen doordringen.
  • Trek stekkers uit het stopcontact

    Natuurlijk wil de schade van een blikseminslag zien te voorkomen zodat je niet met een kapotte tv zit, of je alle bestanden op je computer kwijt bent. Trek daarom tijdens onweer de stekkers uit het stopcontact. Met overspanningsbeveiliging voor stekkers en kabels beveilig je elektrische apparaten tegen overspanning. Zo zijn apparaten ook veilig als je niet thuis bent tijdens onweer.
  • Bliksem in een boom

    Blijf uit de buurt van bomen. Slaat een bliksem eenmaal in bij een boom dan koken de sappen binnen één seconde en wordt de sapstroom ineens stoom. Door de verhitting zetten de bast- en houtvaten waar de sappen doorheen stromen met een enorme knal uit. Soms worden zijtakken en stukken hout tot wel 400 meter weggeslingerd
Hoe weet je hoever onweer bij jou vandaan is?
Preventietip bliksem
Hoe werkt een bliksemafleider?
Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box