Tankwagen met 23.000 liter water

'Geheim wapen' tegen natuurbrand

  • Melissant
  • 31 juli 2018

In de regio Rotterdam-Rijnmond ontstonden de afgelopen droge periode bijna 100 buitenbranden, waaronder een aantal flinke natuurbranden. Zo ook op het eiland Goeree-Overflakkee, dat onderdeel is van de regio Rijnmond.

Goeree-Overflakkee kent veel natuur. Daar is het, net als in de rest van Nederland, op dit moment erg droog. Er zijn al een aantal flinke branden geweest. Jan Tuns is officier van dienst op het eiland. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt", vertelt Tuns. "Vijftien natuurbranden tot nu toe. En dan reken ik kleine brandjes geneens mee."

Gelukkig is de brandweer op Goeree-Overflakkee gewapend tegen buitenbranden. Sinds enkele jaren beschikken de ploegen op het Zuid-Hollandse eiland over een waterwagen. De omgebouwde melkwagen, ook wel de tankwagen genoemd, zorgt dat er ook in de buitengebieden direct een grote hoeveelheid water beschikbaar is. In de wagen kan gemiddeld 23.000 liter water; in een normale brandweerauto gaat slechts 2.000 liter. Daarnaast beschikt de waterwagen over een waterkanon.

"Met de waterwagen kunnen we blijven blussen", vertelt Tuns. "Ik ben hartstikke blij met dit voertuig. Het is goud waard!".

Hart van Nederland maakte een korte reportage over de waterwagen.

 

Delen