Noord-Holland Noord

Sta jij klaar voor jouw omgeving?

Klaarstaan voor je buren, voor je dorps- of stadsgenoten, voor de maatschappij. Bij brand, bij ongevallen, bij het redden van dieren. Dat is waar je als brandweervrijwilliger voor staat. Een kans om jouw omgeving te helpen op het moment dat het ertoe doet. En dat kunnen meer mensen dan je misschien zou denken. Ook jij!

Brandweervrijwilligers komen niet alleen bij brand in actie. Als de pieper afgaat, kan er van alles aan de hand zijn. Ook bij stormschade, wateroverlast, dieren in nood, verkeersongevallen, beknellingen en incidenten met gevaarlijke stoffen wordt de hulp van de brandweer ingeroepen.

De brandweer iets voor jou? Beleef het tijdens een open oefenmoment

Een open oefenavond of -middag is een kans voor iedereen die overweegt om brandweervrijwilliger te worden om vrijblijvend kennis te maken met het brandweervak. Bij een open oefenmoment:

 • Maak je kennis met de brandweervrijwilligers van de post in jouw buurt
 • Krijg je meer informatie over wat het inhoudt om brandweervrijwilliger te zijn
 • Ga je zelf actief meedoen met een oefening. Misschien sta je wel voor het eerst aan de spuit of knip je een auto open!

Proeft het naar meer? Dan volgt er vaak een meeloopperiode. Je loopt dan de komende weken vaker mee met de oefenavonden van de post om echt te ontdekken of het iets voor jou is.

Verschillende brandweerkazernes in onze regio zijn op zoek naar nieuwe leden om de brandweerploeg te versterken. Ga langs bij het open oefenmoment in jouw buurt en ontdek hoe ook jij de brandweer kan versterken!

Abbekerk

Brandweerkazerne Abbekerk

Kom naar de open oefenavond op maandag 03 oktober 2022 om 19.30 uur.
Klik hier voor meer informatie over de vrijwilligers van post Abbekerk. 

Let op: op uitgedeelde flyers staat per abuis een verkeerde datum voor het open oefenmoment in Abbekerk. Maandag 3 oktober is de juiste datum van de open oefenavond in Abbekerk. 

Meld je aan

Blokker

Brandweerkazerne Blokker

Kom naar de open oefendag op zaterdag 01 oktober 2022 van 10.00 tot 16.00 uur. Klik hier voor meer informatie over de vrijwilligers van post Blokker.

Meld je aan

Medemblik

Brandweerkazerne Medemblik

Kom vrijblijvend naar één van de open oefenavonden. Klik hier voor meer informatie over de vrijwilligers van post Medemblik.

Meld je aan

Obdam

Brandweerkazerne Obdam

Kom naar de open oefenavond op maandag 26 september om 19.30 uur. Klik hier voor meer informatie over de vrijwilligers van post Obdam.

Meld je aan

Zwaag

Brandweerkazerne Zwaag

Kom naar de open oefenavond op dinsdag 27 september 2022 om 19.30 uur. Klik hier voor meer informatie over de vrijwilligers van post Zwaag.

Meld je aan

Staat de kazerne in jouw buurt hier niet tussen? Niet getreurd! Vul het contactformulier in en de postcommandant uit jouw plaats neemt contact met je op om te bespreken of je een keer kennis kan komen maken.

Wie zoeken we?

Als brandweervrijwilliger klaarstaan voor jouw dorp of stad. Dat kan vrijwel iedereen. Onze ‘vrijwilliger’ is man of vrouw, woont en werkt in de buurt van de post en kan zich redelijk snel vrijmaken om op onverwachte momenten uit te rukken. In principe kan iedereen vrijwilliger worden. Jong of wat ouder, ongeacht welk beroep je uitoefent. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Wist je dat de term vrijwilliger eigenlijk wat misleidend is? Brandweervrijwilligers krijgen namelijk passende vergoedingen. Vergaderingen, oefeningen, studie en de uitrukken worden per uur betaald. Daarnaast is er nog een vaste jaarvergoeding.

Wat vragen we van jou?

 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Je kunt de brandweerkazerne binnen enkele minuten bereiken vanaf je woon- of werkadres
 • Je hebt een goede gezondheid en conditie
 • Je hebt minimaal VMBO werk- en denkniveau
 • Je kunt een VOG krijgen
 • Je kunt Nederlands spreken, lezen en schrijven
 • Je bent goed in samenwerken, daadkrachtig en behulpzaam
 • Je hebt geen baard

Wat krijg je ervoor?

 • Opleidingen en trainingen
 • BHV-certificaat
 • Een sociale en actieve vrijetijdsbesteding
 • Kameraadschap
 • Aantrekkelijke vergoeding: vaste jaarvergoeding, uurvergoeding voor deelname aan oefeningen, bedrag per uur als je wordt ingezet bij brandbestrijding/hulpverlening

Wist je dat je ook bij de brandweer kan in de plaats waar je werkt? Veel kazernes zijn juist op zoek naar brandweervrijwilligers die overdag in de buurt zijn. Je hoeft dus niet per se in die plaats te wonen. Als jij de brandweerkazerne binnen 5 minuten van je werkplek kunt bereiken, zijn we ook op zoek naar jou!

Ik vind het heerlijk bij de brandweer: je bent een team, een familie. Het is heel sociaal. Na een inzet maar ook bijvoorbeeld na de oefenavond zitten en kletsen we samen na.

Lisanne van Rossen - brandweervrijwilliger Dirkshorn

Conditie

De brandweer werkt onder moeilijke omstandigheden. De inspanning die van je wordt gevraagd is soms groot. Hiervoor is een goede lichamelijke conditie van belang. Daarom krijg je voordat je brandweervrijwilliger wordt een medische keuring en een conditietest. Tijdens je aanstelling wordt dat periodiek herhaald. Voor wie regelmatig sport is de conditie over het algemeen geen probleem.

Waar doe jij het voor? Brandweervrijwilligers vertellen…

 

“Je kunt specialisaties kiezen. Zo kun je je blijven ontwikkelen”

Lees hier Samsons verhaal, brandweervrijwilliger Hoorn

“Als ik de pieper hoor, dan gaat mijn adrenalinepomp aan”

Loan, brandweervrijwilliger bij kazerne Heerhugowaard

Lees hier Loans verhaal, brandweervrijwilliger Heerhugowaard

Hoe ziet het leven van een brandweervrijwilliger eruit?

Opleiding

Voordat je brandweerman of –vrouw bent, ga je eerst de schoolbanken in. De opleiding tot manschap is de start van je brandweercarrière.  Tijdens de opleiding maak je kennis met alle beginselen van de basisbrandweerzorg, onderverdeeld in brandbestrijding, technische hulpverlening, optreden bij ongevallen met gevaarlijke stoffen en optreden bij waterongevallen. Tijdens de opleiding oefen je wel al mee met jouw post, zodat je je ploegleden leert kennen en je kennis meteen kan toepassen.

Uitrukken als de pieper gaat

Werken als vrijwilliger betekent dat je in principe 24 uur per dag, 7 dagen in de week opgeroepen kunt worden. Binnen de ploeg worden afspraken gemaakt wanneer je écht beschikbaar moet zijn. Het aantal uitrukken per jaar verschilt per ploeg. Soms gebeurt er weken niks en soms ruk je twee keer op een dag uit.

Als de pieper afgaat, kan er van alles aan de hand zijn, denk bijvoorbeeld aan brand, stormoverlast, dieren in nood, verkeersongevallen, beknellingen of incidenten met gevaarlijke stoffen.

Oefenavond

Iedere post heeft een wekelijkse oefenavond. De postcommandant zorgt iedere week voor een mooie oefening. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit een stukje theorie en een praktische oefening, zoals het openknippen van een auto. Zo blijven de vaardigheden op sterkte en zorg je ervoor dat jullie als team goed op elkaar ingespeeld zijn voor als er echt iets aan de hand is. De oefenavonden hebben daarom een inhoudelijke en een sociale meerwaarde.

Brandweervrijwilliger naast je hoofdbaan

Als brandweervrijwilliger kun je op elk moment van de dag opgeroepen worden. Het is daarom belangrijk dat ook op werkdagen beschikbaar bent en de medewerking van je werkgever hebt.

Overleg daarom ook goed met je werkgever. Hij of zij  moet immers bereid zijn om je bij een alarmering direct te laten uitrukken. Ook als je alleen ’s avonds en ’s nachts beschikbaar bent, is het van belang dat je werkgever instemt met je werk als brandweerman/ -vrouw. Het kan namelijk zijn dat je na een lange nachtelijke uitruk de volgende dag niet optimaal inzetbaar bent.

We kunnen je helpen bij het overleg bij je werkgever. Niet alleen neemt deze maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar hij of zij kan ook voordeel hebben bij een werknemer die brandweervrijwilliger is. Zo zijn bedrijven namelijk verplicht bedrijfshulpverleners (BHV) op te leiden. Als je de opleiding Manschap-A hebt gevolgd, is een cursus BHV overbodig.

Met onderstaande brochure vertellen we werkgevers wat het betekent om een brandweervrijwilliger in dienst te hebben. Mocht je werkgever nog vragen hebben over jouw stap naar de brandweer, dan kan hij of zij altijd bij ons terecht.

Bekijk hier de brochure voor werkgevers

Je gewone werk doen op de kazerne

Sinds de coronacrisis werken steeds meer mensen hybride: de ene dag op kantoor en de andere dag thuis. Ben jij je thuiswerkplek wel eens zat? Als brandweervrijwilliger kun je ook op de kazerne komen werken! De meeste kazernes hebben werkruimtes met moderne voorzieningen waar je als vrijwilliger gebruik van kan maken. Zo kun jij lekker je normale werk doen en als de pieper gaat, zit je zeker als eerste in de wagen!

Een toekomstbestendige brandweer

Een toekomstbestendige brandweer: dat streven we na. Dat betekent brandweerkazernes die goed zijn uitgerust voor de risico’s in hun omgeving en die dag en nacht paraat staan met goed geoefende brandweermensen. Dat bereiken we niet zomaar, want de samenleving en de risico’s om ons heen veranderen. Daarom moeten we ons ook als brandweer blijven ontwikkelen om ook in de toekomst goede brandweerzorg te kunnen blijven leveren.

Mogelijk heb je gehoord over plannen om enkele brandweerkazernes te sluiten, de taken van een aantal brandweerposten te verzwaren en de taken van andere posten te verlichten. Misschien vraag je je af wat dat voor jou als mogelijk nieuwe vrijwilliger betekent. Dan is het goed om te weten dat bij veel kazernes niets verandert. Over de ideeën voor de toekomst van de brandweerposten worden nog volop gesprekken gevoerd en staat nog niets vast. Wat we wel zeker weten is dat er altijd branden en andere incidenten zullen zijn, waarbij brandweervrijwilligers hard nodig zijn. Daarom zijn er bij veel kazernes nog steeds nieuwe brandweervrijwilligers nodig. De postcommandant van de kazerne waarbij jij je wil aansluiten kan je meer vertellen over de toekomst van die post. Kom kennismaken tijdens het open oefenmoment en stel je vragen.

Meer informatie

Bekijk onze brochure voor potentiële brandweervrijwilligers. Hierin lees je bijvoorbeeld over de ervaringen van vrijwilligers en vind je meer informatie over de taken, de aanstellingskeuring, de verzekering en de combinatie met je reguliere baan.

Brochure voor brandweervrijwilligers

Kom kennismaken

Om altijd goede hulp te kunnen blijven bieden, zoeken we regelmatig gedreven brandweervrijwilligers die zich willen inzetten voor de veiligheid in hun directe omgeving. Geïnteresseerd? Neem dan contact op via onderstaande knop! De postcommandant uit jouw plaats neemt dan contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box