Zeer grote brand in industriepand in Vroomshoop

04 februari 2024
Door regio: Twente

Een industriepand in Vroomshoop is vannacht volledig verwoest door een zeer grote brand. Bij de brand kwam veel rook vrij. Er was niemand in het pand aanwezig.

Vannacht rond 4.00 uur kwam de melding van een uitslaande brand in een industriepand in Vroomshoop. Bij aankomst brandde het aan de achterkant van het pand. De brand was zo hevig dat binnen enkele minuten het hele pand in brand stond. Er is direct opgeschaald naar zeer grote brand en uiteindelijk naar GRIP 1 vanwege de rookontwikkeling en mogelijke betrokkenheid van asbest.

Het industriepand waar tuinmeubelen opgeslagen stonden, is korte tijd na het ontstaan van de brand ingestort. Daardoor werd de vlammenzee lager en konden we de brand goed blussen. Dankzij de snelle en adequate inzet van de brandweer is overslag van de brand op aangrenzende bedrijfspanden voorkomen.

Bij de brand kwam veel rook vrij. Deze rookwolken trokken  naar een omliggende woonwijk, richting het kanaal. Er zijn meetploegen ingezet, waarbij asbestverdacht materiaal is aangetroffen. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.  De omgeving is opgeroepen om ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te schakelen. Daarbij hebben we omwonenden opgeroepen om bij vermoedens van asbestverdacht materiaal in de tuin, het niet aan te raken en schoenen af te spoelen. Op www.twenteveilig.nl is een live blog actief gezet waarop voor omwonenden een FAQ te vinden is.

Een gespecialiseerd bedrijf doet nader onderzoek naar het asbestverdacht materiaal. De Omgevingsdienst Twente en Salvage zijn hierbij betrokken. Voor vragen over de opruimwerkzaamheden kunnen inwoners terecht bij gemeente Twenterand.

Bluswater is aangevoerd uit het nabijgelegen kanaal. Ook is er een drone ingezet om een goed beeld van de brand te krijgen.

Bij het bestrijden van de brand zijn veel kazernes uit Twente ingezet.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box