Stop CO-vergiftiging; per 1 april 2023 nieuwe wetgeving in werking

16 maart 2023
Door regio: Twente

Om het aantal slachtoffers van koolmonoxide te beperken, treedt per 1 april 2023 nieuwe wetgeving in werking. Alleen bedrijven met een CO-vrij certificaat mogen werken aan gasverbrandingsinstallaties. Een goede ontwikkeling, want jaarlijks zijn er landelijk ongeveer 10 tot 20 doden en ten minste 200 ziekenhuisopnames in verband met koolmonoxidevergiftiging.

Stijging van 61 naar 79 CO-meldingen in Twente

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet, maar mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. CO komt vaak een huis binnen door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie. Meldingen over mogelijke koolmonoxidevergiftiging komen met regelmaat voor.

In Twente zien we een stijging van het aantal CO-meldingen van 61 in 2020 naar 79 in 2022. Het werkelijk aantal CO-incidenten ligt naar verwachting hoger, want we worden hiervoor als brandweer niet altijd gealarmeerd. “Wat veel mensen niet weten, is dat de Cv-installaties de meest voorkomende veroorzaker is”, geeft Mariska Achtereekte, sectorhoofd Brandveiligheid aan. “We hopen door mensen bewust te maken van de gevaren van CO én mede door de nieuwe wetgeving, het aantal CO-vergiftigingen terug te dringen.”

Brandweer laat CO-melder achter

Het is voor de brandweer niet altijd mogelijk om een CO-meting te verrichten in een woning. Dit komt omdat de woning bijvoorbeeld al geventileerd is door ramen en/of deuren open zijn gezet. De brandweer adviseert bewoners voor de zekerheid de gasverbrandingsinstallatie uit te schakelen, maar gaat wel met een dubbel gevoel retour kazerne. Ook bewoners kunnen met een onbehaaglijk gevoel zitten.

Voor beide partijen geen wenselijke situatie. Daarom ligt sinds kort een CO-melder op iedere tankautospuit in Twente. Deze kan bij vermoeden of twijfel van een gevaarlijke situatie in de woning worden geplaatst. Zo kunnen bewoners met een rustig gevoel de avond/nacht ingaan en hebben zij de mogelijkheid om in de dagen erna zelf maatregelen te treffen, door bijvoorbeeld een erkend monteur de Cv-installatie te laten nakijken.

CO-vrij certificaat

Bedrijven met een CO-vrij certificaat zijn te herkennen aan het CO-vrij logo. Ook zijn zij terug te vinden op www.co-vrijregister.nl. Een installateur draagt ook (digitale) legitimatie bij zich waarmee hij/zij kan aantonen dat hij voor een gecertificeerd bedrijf werkt.
Meer informatie over de nieuwe wetgeving en koolmonoxide is te vinden op www.co-wijzer.nl en www.rijksoverheid.nl/koolmonoxide.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box