Smeulbrand dooft zelf in Roggebotsebos bij Dronten

19 augustus 2022
Door regio: Flevoland

De afgelopen dagen is er sprake geweest van een smeulbrand in het Roggebotsebos bij Dronten. Vanwege minimale overlast en gering uitbreidingsgevaar zijn blusactiviteiten van de brandweer na de melding op dinsdagavond tot op heden niet nodig geweest. De situatie is wel voortdurend in de gaten gehouden door brandweer, politie en Staatsbosbeheer.

De brandweer heeft in samenspraak met Staatsbosbeheer besloten niet tot blussen over te gaan. Enerzijds omdat de brand tot weinig overlast heeft geleid en de brand zich niet heeft uitgebreid. Anderzijds omdat er weinig natuurschade is, omdat het in het getroffen stuk bos gaat om fijnsparren die door de letterzetter zijn aangetast. Door een gebrek aan dode naalden/bladeren en de daling van de omgevingstemperatuur is de brand de afgelopen dagen langzaam gedoofd. Ook de regen van afgelopen woensdag heeft een positief effect op het verloop gehad. Inmiddels zijn er alleen nog wat kleine smeulplekken in het betreffende perceel.

Bij het in de gaten houden van de smeulbrand heeft het droneteam van Brandweer Flevoland & Brandweer Gooi en Vechtstreek grote meerwaarde gehad. Met de drone is de situatie dagelijks in kaart gebracht. Zeker ook omdat de locatie van de smeulbrand diep in het Roggebotsebos is gelegen. Dit betreft een moeilijk toegankelijk gebied. Over een gebied van circa één hectare heeft de brand gesmeuld, zonder dat hierbij veel rook is vrijgekomen. Omdat het betreffende perceel wordt afgeschermd door een greppel en door een aangrenzend stuk loofbos heeft de brand zich de afgelopen dagen niet uitgebreid. Staatsbosbeheer blijft de situatie in het Roggebotsebos de komende dagen controleren op de resterende smeulplekken.

Omdat de natuur nog steeds droog is roepen de hulpdiensten op om alert te blijven op natuurbranden om zo natuurbranden te voorkomen en te beperken.

Update 22-08: Afgelopen weekend het de brandweer uit Dronten de laatste kleine hotspots in het perceel in het Roggebotsebos afgeblust. Een stap die voorzien was, met als doel om de smeulbrand hiermee met minimale middelen -de inzet van slechts één blusploeg- te kunnen afronden. Staatsbosbeheer blijft de situatie in het bos preventief monitoren.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box